Valg af dyne – hvordan vælger jeg den bedste dyne?
Som vi tidligere har nævnt tidligere, kan det for mange være en rigtig god idé at investere i to dyner, så du har en dejlig varm dyne om vinteren og en lettere og tyndere dyne til om sommeren. Dog kan det variere fra person til person, da vi alle er forskellige og har forskellige behov og kroppe.
Normalt bruger man en sommerdyne, når nattetemperaturen overstiger de 15 grader, men dette kommer som sagt meget an på, hvordan man har det om natten. Hvis du altid har det varmt, er der naturligvis ingen grund til at købe en vinterdyne, og hvis du modsat altid har det koldt, er det måske bedst at sove med en varmere dyne året rundt.
Valg af dyner – forskellige typer
Som før nævnt kan du få dyner med forskelligt slags fyld, men også forskellige tykkelser. Her er det vigtigt at overveje, om du er på udkig efter en sommerdyne, en helårsdyne eller en vinterdyne.
Ved de forskellige dynetyper kan du vælge mellem en enkeltmandsdyne, en lang dyne eller en dobbeltdyne. Derfor vil vi komme med forslag til en dyne til hver størrelse i vores dyner test, så du kan få et godt overblik over, hvad du kan finde på markedet.
Helårsdyner
Som navnet indikerer, egner en helårsdyne sig til brug hele året, hvis ikke du har brug for den helt tykke vinterdyne om vinteren. En helårsdyne har oftest en fyldvægt på mere end 600 gram, hvis dens fyld består af dun eller fjer. Hvis dynens indhold består af fiberfyld, har den oftest en fyldvægt på maksimalt 900 gram. I denne dyner test præsenterer vi dig for nogle af markedets bedste helårsdyner.
Dynens varme
Forhandlerne kan kalde dynerne mange forskellige ting, og derfor er det en udfordring at vælge en ny dyne, hvis man kun kigger på selve navnet. Når du skal finde ud af, hvor tyk eller hvor varm en dyne er, så er det derfor vigtigt, at man kigger på det, der hedder bæreevnen, som du måske også har lagt mærke til i vores dyner test.
Bæreevnen er et udtryk for, hvor isolerende en dyne er, og dette er meget tæt forbundet med, hvor varm og behagelig dynen er. Skalaen for bæreevne går fra 1 til 16, hvorfor 1 er det mindst isolerende, og 16 er det mest isolerende.
Dette kan være svært at forholde sig til, men normalt anbefales det, at man vælger en dyne med en bæreevne mellem 10 og 13, hvis man vil være sikker på at få en god dyne, som kan holde dig varm.
Hvis man vælger en dyne med en bæreevne under 10, vil mange opleve, at det bliver for koldt. Hvis du modsat vælger en dyne med en bæreevne over 13, vil du højst sandsynligt komme til at opleve, at det bliver for varmt at sove med en sådan dyne.
Dynens længde
De mest populære dynelængder på markedet er 200 cm eller 2 meter. Det bliver faktisk anbefalet, at man sover med en dyne, der er 30 cm længere end en selv, og derfor er der mange, der ikke har en lang nok dyne. Så hvis du eksempelvis er 185 cm høj, så burde du vælge en dyne, der mindst er 215 cm og ikke kun 200 cm.
Grunden til, at dynen helst skal være 30 cm længere end dig selv, er, at så undgår du at komme til at fryse dine fødder eller skuldre og nakke. Dette kan give problemer for nogle, men ikke alle. Dette er igen med til at understrege, at et valg af dyne er meget individuelt.
Enkeltdyner eller dobbeltdyne?
Især dette aspekt er meget individuelt. Du kan både vælge en dobbeltdyne, hvis du sover alene eller sammen med en anden. Nogle kan godt lide at have en meget stor dyne til dem selv, og andre kan godt lide at sove under samme dyne som sin kæreste. Dette kommer selvfølgelig helt an på, hvilke behov man har.
Her er det igen også vigtigt at overveje, hvor varmt man har det om natten. Hvis man generelt har det meget varmt, så er det ikke sikkert, at det er en god idé at sove under samme dyne, og så er det en bedre idé at skaffe sig en eller to enkeltdyner, som vi også har gennemgået i vores dyner test ovenfor.
Valg af dyne – gåsedun, andedun, moskusdun eller fjer?
Når man skal købe en eller flere dyner, vælger de fleste at købe dyner med dun. Her kan man enten få moskusdyner, andedunsdyner og gåsedundyner.
Herudover kan man også få edderdunsdyner, men det er en meget fin og dyr duntype, og der er derfor ikke særlig mange, der vælger denne type. Edderdunsdyner har endvidere ofte en bæreevne mellem 14 og 16, og dette afholder også mange fra at købe en. Vi vil i de følgende afsnit i vores dyner test gennemgå de 3 mest almindelige duntyper, som vi har nævnt ovenfor i denne dyner test.
Moskusdyne
I forhold til isolering har en dyne med moskusdun en god bæreevne, der ofte ligger mellem 11 og 13. Med en moskusdyne kan du få en dyne af høj kvalitet. Endvidere er denne type meget let, behagelig og føles rigtig bløde. Af disse grunde er en moskusdyne blevet et populært valg.
Andedunsdyne
Andedunsdyner var engang meget populære, men det er faktisk gået lidt af mode. Dette er især på grund af måden, hvorpå de bliver produceret. Ænderne, som dunene kommer fra, får ikke lov til at blive gamle nok, og det betyder, at deres fjer ikke når at blive fine nok, og dermed bliver kvaliteten af dynerne ikke lige så god.
Det betyder, at gåsedunsdyner og moskusdyner ofte er bedre isolerede end andedunsdyner. Dog kan man godt finde gode andedunsdyner, men så kommer man også til at betale mere for dem, hvilket du måske har lagt mærke til på prisen i denne dyner test.
Gåsedunsdyne
Mange gåsedunsdyner er af lige så høj kvalitet som moskusdyner. Dette kommer dog meget an på de gæs, der er blevet brugt, og hvor de kommer fra. Jo koldere et sted gæssene er fra, og dermed deres dun kommer fra, jo bedre isoleringsevne har de som regel. Gåsedun bliver meget ofte brugt i dyner, og det vil sige, at du kan få mange forskellige slags dyner med gåsedun.
Her er det meget vigtigt at være opmærksom på, at kvaliteten af gåsedundyner kan variere meget. I denne forbindelse kan det være en god idé at kigge på bæreevnen for at se, om den er over 10. Hvis den er det, så er det højst sandsynligt en god dyne med god isoleringsevne, hvilket de fleste dyner har i denne dyne test.
Antallet af fjer i dynen
Antallet af fjer i dynen har også rigtig meget at sige om kvaliteten af dynerne i denne dyner test og generelt. Jo færre fjer dynen består af, jo bedre kvalitet er dynen i. Fjer var meget populært at bruge engang, men man er blevet meget opmærksom på, at fjer ikke isolerer lige så godt, som dun gør. Dog vil der ofte være en smule fjer i de dyner, man kan købe i dag. Hvis du vil være sikker på at få en dyne af høj kvalitet, så bør antallet af fjer ikke overstige 10%.
Dyner og priser
I forhold til dyner hænger kvalitet og pris meget ofte sammen, så hvis du vil have en dyne af allerhøjeste kvalitet, skal du også være villig og have mulighed for at investere lidt penge i det.
De dyreste dyner og dermed dem af bedst kvalitet, vil du ofte kunne kende, fordi de har en høj bæreevne, på eksempelvis 13-14. Dog kan man også få rigtig mange gode dyner, der har en bæreevne mellem 10 og 12, som du måske har fundet ud af i denne dyner test. Her vil du ofte kunne finde dyner til meget fornuftige priser. Læs mere om billige dyner her.
Der findes mange forhandlere af dyner, og derfor kan det også være en god idé at holde øje med, om de har nogle gode tilbud, så du kan spare nogle penge.
- Læs også vores store Hovedpude test
Selvom det godt kan lade sig gøre at finde gode dyner til en fornuftig pris, så vil vi ikke anbefale, at man vælger de allerbilligste dyner. Det vil være rigtig ærgerligt at købe en ny dyne, som ikke kan holde dig ordentlig varm. Det er altid vigtigt at vælge en dyne ud fra dine egne behov og ikke kun ud fra prisen. Det har vi forsøgt at hjælpe dig med i denne dyner test.
Vaskbare dyner
Hvis du lider af astma eller allergi, så er især dette aspekt meget vigtigt at tage med i sine overvejelser. Hvis du køber dyner med dun, så bliver det anbefalet, at man køber nogle, der kan vaskes ved 60 grader. Hvis du kun kan vaske din dyne ved for eksempel 40 grader, så kan du ikke være sikker på, at du får vasket alle husstøvmider og andet skidt ordentligt væk.
Vi håber, du kunne bruge vores dyner test til at få et overblik over udvalget af dynetyper og gode råd til, hvordan du kan vælge din nye dyne. Læs også vores andre tests, eller få overblik over senge eller madrasser.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan man bruge en dyne med dun, hvis man er allergiker?
Ja. Hvis du kigger efter en NOMITE-certificeret dyne, er du sikker på, at den er allergivenlig. NOMITE-mærkningen betyder nemlig, at husstøvmider ikke kan trænge igennem.
Hvad er vigtigt, når man køber en ny dyne?
Det er vigtigt, at du vælger en dyne med den rigtige varmegrad, så den passer til din kropstemperatur og den generelle rumtemperatur i dit soveværelse.
Hvorfor er den rette dyne vigtig for min nattesøvn?
Den rette dyne kan sikre dig mere komfort og dermed mere ro i din søvn. Er du for varm eller for kold, kan du blive forstyrret i din søvn og dermed være mindre veludhvilet.