Sov godt og undgå rygproblemer

Sov godt og undgå rygproblemer

Skrevet af Nikolaj Østergaard den 4. november 2019.

Hvis du sover godt, kan du forebygge rygproblemer. Sådan lyder det, og derfor er det vigtigt ikke at undervurdere, hvilke underværker en god nats søvn kan gøre for dig og din krop. Søvn er nemlig utrolig vigtigt både for dit velvære og din krop og hjerne. For at sove godt er det først og fremmest meget vigtigt med en god seng, der passer perfekt til dig og din krop. Især hvis du har dårlig ryg, hofte, knæ eller andre skavanker er dette aspekt altafgørende for din søvn og din krop.

Der er også andre ting, der er vigtige at være opmærksomme på og tage højde for, og vi vil komme ind på nogle af disse aspekter i denne artikel. I dette indlæg fokuserer vi på, hvad du fysisk kan gøre for at komme til at sove godt, men vi har ikke fokus på mentale aspekter, som også kan spille en afgørende rolle for din søvn.

Din seng og dens bund er vigtig

Det er vigtigt, at du anskaffer dig en god og stabil seng. Det kan du blandt andet sikre dig ved at sørge for, at den ikke knirker, når du vender dig, for det skal den ikke. Herudover skal din seng minimum være 90 cm bred og 20 cm længere end dig selv, når du ligger i den. Hvis du døjer med forskellige problemer, såsom problemer med ryggen, hoften eller knæene er det ekstra vigtigt, at du har fokus på din seng.

Her er det blandt andet meget vigtigt, at sengen er høj nok. Det vil gøre det lettere for dig at stå ud af sengen og lægge dig i den. Det vil også gøre det nemmere for dig at rede sengen, når du står op om morgenen. Hvis du allerede har en seng, men føler, at den er for lav, så behøver du nødvendigvis ikke at købe en ny. Ved nogle senge er det muligt at sætte klodser under for at hæve den en smule.

Sengens bund

Selve sengens bund er også vigtig, da det er sengens fundament og er med til at gøre den stabil at ligge i. En god sengebund kan eksempelvis bestå af en hård plade med 1-2 centimeters store huller i, der er blevet placeret med 15-20 centimeters mellemrum. Lamelbunde vil dog være et rigtig godt valg, da man eksempelvis kan få modeller, hvor skulderområdet er sænket lidt, og lamellerne har deres egne gummifødder, der hviler på sengerammen.

Det betyder, at hver lamel har mulighed for at give sig og være mere fleksible uafhængigt af de andre lameller. En sengeramme med lameller vil ofte være lidt dyrere, men det vil til gengæld ofte være det bedste valg.

Sengens madras

Du synes måske, at en ny seng er en meget dyr fornøjelse, og det kan du også have ret i, hvis der er tale om en seng af ordentlig kvalitet. Gode senge er nemlig dyre, men i stedet for blot at se det som et almindeligt køb, så bør du se det som en investering, der kan holde i mange år, og som kan forbedre din livskvalitet. Folk sparer som regel på sengens madrasser, men det er en rigtig dårlig idé at gøre, hvis man gerne vil sove godt hver nat. En spiralbund vil for mange være for blød, og det er vigtigt hverken at ligge for blødt eller hårdt.

Mange tror, at det er bedst at ligge så hårdt som muligt, men det er faktisk ikke helt rigtigt, men mange har derfor en madras, der rent faktisk er for hård til dem. Hvis du vil tjekke, om din madras er for hård eller for blød, så kan du lægge dig på ryggen i din seng og lægge din hånd ind under din lænd. Når du gør dette, skal du kunne føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen.

Hvis madrassen er for blød, så vil dine hæle og din bagdel synke ned i madrassen. Uanset hvilken hårdhed eller fasthed du vælger, når du køber en ny seng, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at forhandleren tilbyder ombytning af madrasserne. Det kan nemlig godt tage lidt tid, før ryggen og resten af kroppen vænner sig til nye madrasser.

Hovedpuden og dynen

Også din hovedpude og dyne er vigtige aspekter i forhold til, om du kommer til at sove godt. I forbindelse med hovedpuden skal du have én god hovedpude i et godt materiale, og som ikke er for varm. Man kan ikke sige, at der er én bestemt type pude, der er bedst for alle. Dette varierer nemlig meget fra person til person, og tykkelsen på puden afhænger eksempelvis af din kropsbygning, samt hvilken stilling du som regel sover i. Det vigtigste med din pude er, at nakken skal have den samme holdning, når du ligger på hovedpuden, som når du står op.

Hvis du ligger på siden, så skal puden kunne udfylde mellemrummet mellem madras, nakke og hoved, således at nakken ikke kommer til at ligge skævt. Det vil sige, at puden ligger bedst, hvis den ligger under hovedet og nakken og ikke under dine skuldre. Hvis du ligger på ryggen, så er det vigtigt, at puden også her støtter nakken. Det er muligt at få puder, der er tykkere i enden ned mod kroppen, og de har den fordel, at de er tykkere under nakken, og dermed vil du få en bedre støtte til nakken med en sådan pude.

Dynen

Din dyne er også et vigtigt element for din søvn. Den skal gerne være let og ikke for tung, men samtidig have en god isoleringsevne. Hvis du lider af forskellige allergier, er det også meget vigtigt, at du tager højde for dette, når du skal vælge en dyne. Det vil være fordelagtigt for alle at sove med en stor dyne. Hvis du sover med en lille dyne, kan du risikere at få træk eller komme til at fryse, og det vil man jo gerne undgå.

Find den rigtige soveposition

Det er en god idé for de fleste, hvis sengebunden er vandret, men hvis du lider af forstyrrelser i dit kredsløb, så kan det være en fordel, hvis fodenden bliver hævet lidt. Hvis du lider af andre problemer, såsom dårligt hjerte eller åndedrætsbesvær, så er det mere optimal, hvis det er hovedenden, der bliver hævet lidt. Hvis du skal have hævet enten fodenden eller hovedenden, vil en elevationsseng være et rigtig godt valg, da denne sengetype netop gør det muligt at justere sengens hældning både i hovedenden og fodenden.

Det kan være meget forskelligt, hvilken position man sover bedst i. Dog vil mange foretrække at sove på siden med begge ben bøjede. Den bedste position for knæene vil være at ligge med det ene knæ lidt mere bøjet end det andet, eller at ligge med en pude mellem knæene. Der er også mange, der godt kan lide at sove på ryggen. Her skal du dog bare være opmærksom på, at det ikke er så godt, hvis du er svajrygget.

Hverken børn eller voksne må sove på maven. Det må de ikke, da man ved at sove på maven tvinger nakken til at være drejet, og det er ikke godt for den. De samme problemer kan opstå, hvis du eksempelvis har siddet med hovedet drejet i for lang tid. Uanset hvilken position du bedst kan lide at sove i, så må du heller ikke sove med armene over hovedet eller lade hovedet ligge på armene, mens du sover.

Sådan kan du sove godt

Det er en rigtig god idé at sove med vinduet åbent om natten. Luften er renere om natten, og det er godt for dig med lidt frisk luft. Dog skal man passe på ikke at få træk eller for meget kulde. Dynen skal gerne komme godt rundt om kroppen og gerne helt op til ørene. På denne måde kan du blandt andet undgå træk. Det er også en rigtig god idé at få skabt en god søvnrytme, hvor du går i seng og står op på nogenlunde samme tid. Især hvis du har problemer med sove, vil en sådan rytme være en meget stor fordel.

Det er faktisk en fordel for rigtig mange at sove en lille lur til middag. Det er selvfølgelig en dårlig idé at gøre, hvis du har problemer med at falde i søvn om aftenen. Hvis det er tilfældet, bør du nok lade være med at tage en lur om dagen. Når du skal til at sove, så tænk gerne på noget behageligt. Det hjælper også folk til at falde i søvn.

Det kan også være en god idé at gå en lille tur lidt inden, du skal til at i seng, og så bør du undgå drikke med koffein i inden, du skal sove. Disse råd er bare nogle generelle råd, og det er meget forskelligt, hvilket søvnbehov man har, og hvad der virker og ikke virker for en, når det handler om at falde i søvn.

Søvnbehovet

Søvnbehovet falder rent faktisk lidt, jo ældre man bliver, men mange får alligevel ikke sovet tilstrækkeligt. Hvis du ikke sover nok over en længere periode, er det virkelig noget, der kan slide på kroppen og hjerne og skabe mange negative virkninger. Hvis du har smerter og ikke kan sove for dem eller vågner om natten, så vil det være en rigtig god idé at søge læge, så du eventuelt kan finde frem til en løsning på problemet.

Der er altså rigtig mange ting, man skal være opmærksom på for at kunne komme til at sove godt hver nat, men heldigvis er mange af tingene noget, som du selv kan sørge for og har indflydelse på.

Få hjælp her

Tryk på billedet og få hjælp af en søvn ekspert

Nyeste indlæg