venus_df_boxelevation_-_milj_

Søvnproblemer

Skrevet af Nikolaj Østergaard den 1 april 2017

Fornemmelsen af at sove dårligt, kender vi formentlig alle sammen godt. Men er vi mon alle enige om hvad ”dårlig søvn” egentlig dækker over? Det er vi mennesker nemlig meget uenige om. Hos nogen drejer det sig bare om variation i søvnbehovet. Derfor arbejder søvnforskere med en opdeling af søvnproblemer i hovedgrupper, der heldigvis gør det væsentlig lettere, for det første at finde årsagen til søvnproblemet, men også at finde den helt rigtige behandling.

Hvad er søvnproblemer?

  • – Insomni – Når man ikke kan sove:

Nogle vågner tidligt om mornge eller mange gange i løbet af natten, men andre slet ikke kan falde i søvn. Grundlæggende er problemet at man ikke kan sove. Situationen er oftest sådan at det er en subjektiv følelse, at sove dårligt. Det betyder nødvendigvis ikke at man har behovet for at sove i løbet af dagen.

  • – Hypersomni – når man sover for meget:

Hypersomni er faktisk betegnelsen for, når man sover for meget. Man er stadig ikke udhvilet, selvom man sover mange timer i løbet af natten. Desuden har man nemt ved at falde i søvn i løbet af dagen. Disse to søvnproblemer er de mest hyppige, men der findes også andre mere ekstreme og sjældne søvnforstyrrelser.

Hvor mange har søvn problemer?

Der er nok ikke rigtig nogen der kan løbe fra, at have haft en nat med dårlig søvn. Desuden er søvnproblemerne hos enkelte kun midlertidige til stede hver nat, og det kan desværre resultere i knap så effektive og produktive evner om dagen. Langt de fleste søvneksperter mener at omkring 10-15% af verdens befolkning luder af langvarie og alvorlige søvnproblemer. Op til flere undersøgelser er blevet lavet i både ind- og udland om hyppigheden af søvnlidelser. Variationen er stor i hyppigheden, som afhænger af både alder og køn.

– 5-10% har insomni
– 3-5% har svær hypersomni

Overraskende nok, så er der langt flere kvinder end mænd med søvnproblemer – men nogen mener at årsagen til denne statistik skyldes, at mænd er knap så gode til at indrømme det på samme måde som kvinder er. Tendensen er også at jo ældre man bliver, jo mere klager man over den dårlige nattesøvn. Formentlig også derfor mange ældre mennesker benytter sig af en middagslur.

Hvad skyldes søvnproblemer?

Årsager til insomni:
Desværre kan der være rigtig mange forskellige årsager til, at man ikke kan sove. Der findes to former for insomni – akut insomni er betegnelsen hvis problemet kun har varet i en kort periode, mens kronisk eller langvarig insomni er hvis søvnproblemerne har varet i mere end to til fire uger. Stress, eksamensperioder eller generelle bekymringer over sit liv, kan være årsagen til akut insomni. Sorg og krisereaktioner kan også være med til at give akut insomni. Kronisk insomni kan have en hel række af årsager.

Årsager til hypersomni:
Trangen til at sove i løbet af dagen og abnorm træthed, kan skyldes et hav af forskellige sygdomme. Heriblandt lungesygdomme, hjertesygdomme, blodmangel og kræft er nogle af de vigtigste. Desuden kan også psykiske sygdomme være årsagen til den enorme trang til at sove. Eksempelvis ved søvnapnø skyldes trætheden de mange søvnforstyrrelser i løbet af natten. Nogen mennesker lider af narkolepsi, som er en sygdom hvor man pludselig får en uimodståelig trang til at sove. Faktisk så falder folk bare i søvn midt i en aktivitet eller i en samtale. Al muskelkraft forsvinder når man bliver ramt af et ”narkolepsi angreb” og derfor er der også nogen der lige pludseligt falder sammen.

Medicin og koffein:
Kaffe indeholder koffein, som er et aktiverende middel. Derfor bør personer med søvnproblemer undgå kaffe og andre produkter med et koffeinindhold. Det kan blandt andet være te, cola eller energidrikke som Red Bull. Desuden kan noget form for medicin også give søvnproblemer, og din læge bør vurdere om du skal skifte præparat. Muligvis ændre tidspunktet for medicineringen.

Andre årsager:
Hos nogen er der ikke nogen særlig årsag til søvnproblemerne. Det sker oftest hos personer med længerevarende søvnløshed. Heldigvis findes der behandling for disse personer, dog er de mere alternative og anderledes.

Få hjælp her

Tryk på billedet og få hjælp af en søvnekspert

Nyeste indlæg

Leave a Comment