Mangel på søvn kan gøre dig allergisk

Mangel på søvn kan gøre dig allergisk

Ja, du læste rigtigt – manglende søvn kan rent faktisk give allergi både i forhold til fødevarer, men også i forhold til luftbårne allergier som eksempelvis høfeber.

God og stabil søvn, og det rette antal timers søvn kan være med til at få din krop i balance, da det er her, at kroppen især restituerer efter en lang dag. Hvis du derimod ikke får god og stabil søvn i løbet af natten, kan du opleve, at du er mere træt dagen eller dagene efter og dermed har sværere ved at koncentrere dig. Dette kan også gå ud over din hukommelse.

Hvis du lider af søvnmangel, kan det have flere negative konsekvenser, for så vil kroppen nemlig ikke have lige så gode muligheder for at restituere. Ifølge kinesiske forskere kan søvnmangel rent faktisk føre til forskellige allergier, hvilket blot er med til at understrege, hvor vigtigt god og stabil søvn er for os.

I en undersøgelse har disse forskere undersøgt sammenhængen mellem søvnmønstre og risikoen for at få allergi eller at blive overfølsom over for forskellige fødevarer og luftbårne allergier. Denne undersøgelse blev foretaget med udgangspunkt i unge kinesere, hvor de blev opdelt i tre forskellige grupper. Disse grupper blev inddelt efter, hvem der sov mest, mindre eller mindst.

God søvn kan give et mere optimalt immunforsvar

Resultaterne fra ovenstående undersøgelse viste, at de, der sov mindst, rent faktisk havde en dobbelt så stor risiko for at blive testet positiv i en priktest i forbindelse med fødevarer i forhold til de, som sov mest. Dette resultat gjorde sig også gældende for andre allergier så som høfeber. Det vil altså sige, at undersøgelsen viste, at jo dårligere søvn de unge fik, desto værre allergier var de i risikozone for at få.

Generelt tyder noget også på, at folk der sover mindre og dårligere oftere har en tendens til at have forskellige småskavanker. Derfor er disse resultater fra den kinesiske undersøgelse heller ikke overraskende, da man for at have et optimalt immunforsvar har brug for, at man får god og tilstrækkeligt med søvn.

A- og B-mennesker

Mens du er teenager, bliver det anbefalet, at du skal have mellem otte og ti timers søvn. Mange tror, at mange teenagere er B-mennesker. Dette kan også i en vis udstrækning være sandt, men rent søvnfysiologisk kommer voksensøvnen først, når du er omkring 20-21 år, og man vurderer, at det først er heromkring, at man får et nogenlunde fast søvnmønster.

Det vil sige, at det først er herefter, at man for alvor kan vurdere, om man har en tendens til at være et A-menneske eller B-menneske. Så selvom mange unge mennesker udvikler en tendens til at være et B-menneske gennem deres teenage-år, så behøver det på ingen måde at betyde, at det altid vil være sådan, da ens søvnmønster kan nå at ændre sig over længere tid.

Få hjælp her

Tryk på billedet og få hjælp af en søvn ekspert

Leave a Comment