
Mange danskere sover dårligt
Mange danskere sover faktisk ikke særlig godt, og det viser sig, at vi er ret dårlige til at sove. Hver fjerde er nemlig plaget af søvnløshed. Det er et stort problem, da der kan være rigtig mange negative konsekvenser ved at få for lidt og for dårlig søvn.
De fleste kender det nok. Du lægger dig under dynen, slukker natlampen, lægger dig til rette og lukker øjnene. Ofte vil mange falde i søvn i løbet af kort tid, men nogle gange kan man bare ikke, og det er for de fleste meget frustrerende. Der går måske en time eller to, og du sover stadig ikke, hvilket blot gør dig endnu mere frustreret. Du kigger måske endda på din mobil for at tjekke, hvad klokken er. Det gør ikke noget godt, andet end at minde dig om, hvor få timer der nu er til, at du skal op, hvilket blot skaber endnu flere negative tanker i dit hoved. Hvis ovenstående lyder bekendt, så er du bestemt ikke den eneste, det er sket for, for det viser sig faktisk, at danskerne er ret dårlige til at falde i søvn og derefter sove godt.
Tal viser, at der rent faktisk er syv ud af ti danskere, der indimellem eller ofte lider af søvnløshed, og siden 2009 er antallet af danskere, der mindst en gang om ugen ikke kan sove, fordoblet, og tallet lyder nu på hver fjerde. Det er meget bekymrende, da utilstrækkelig og dårlig søvn kan have rigtig mange negative konsekvenser for dig og din krop.
For lidt søvn er farligt
Det lyder måske lidt voldsomt, men i 2016 viste en rapport fra Sundhedsstyrelsen, at der rent faktisk er 750 danskere, der hvert år dør som følge af søvnløshed. Man kan derfor kalde søvnløshed en folkesygdom, der er vigtig at få gjort noget ved. Der er mange negative konsekvenser ved ikke at få nok søvn, og det gælder både på kortere og længere sigt. Det er som sådan ikke søvnløsheden i sig selv, der er et problem, men det er de følgesygdomme, man kan få som følge af for dårlig eller for lidt søvn. Det har vist sig, at søvnproblemer blandt andet kan føre til diabetes, fedme og hjertekarsygdomme. Herudover kan det også påvirke dit energiniveau, dit humør, og det øger din risiko for at få stress.
Der skal faktisk ikke så meget til, før du kan begynde at opleve nogle af de negative konsekvenser. Hvis det dog kun er en gang imellem, at du ikke kan sove eller kommer for sent i seng, så behøver du ikke at være bekymret. Men korte periode med for lidt søvn kan dog godt påvirke kroppen. Hvis du eksempelvis sover dårligt eller for lidt en enkelt nat, så kan du have nedsat koncentrationsevne og reaktionsevne samt være i et dårligere humør. Søvn er med til at hele og rense hjernen for indtryk og affaldsstoffer, og netop derfor er god og tilstrækkelig søvn altafgørende for vores velvære. Hjernens vel og ve er nemlig utrolig vigtigt, for at kroppen kan fungere, som den skal. Hvis du mangler søvn, kan du også opleve, at du vil have en øget appetit, og at dit immunforsvar svækkes i de perioder, hvor du får for lidt søvn.
Helt skidt er det, hvis du lider af søvnmangel i mere end tre måneder, for så kan man tale om, at det er ved at blive kronisk. Det kan der være forskellige årsager til, og det kan blandt andet forårsages af stress. Hvis du lider af søvnproblemer og mangler søvn, kan det til sidst blive en rutine for kroppen, og det kan det blive ved med at være, også selvom du måske er blevet rask og ikke længere er stresset. Så selvom du måske ikke lider af stress længere, så kan du stadig opleve søvnproblemer. Hvis du sørger for at få ordentlig og tilstrækkeligt med søvn, kan det på den anden side være med til at nedsætte stressniveauet.
Hvorfor kan jeg ikke sove?
Der kan være mange forskellige grunde til, at du måske ikke kan falde i søvn, men amerikansk forskning viser blandt andet, at en af de helt store syndere er, at søvn i langt højere grad bliver erstattet med arbejde. Herudover viser det sig, at også digitale medier som eksempelvis Facebook, Instagram, Netflix og så videre stjæler meget af vores nattesøvn. Lyset fra en skærm er faktisk ret usundt for os, inden vi skal sove. Det forvirrer nemlig hjernen og dermed ens døgnrytme, så kroppen tror, at den skal være vågen i stedet for at sove om aftenen. Det kan også være, at arbejdsopgaver, økonomi eller andre problemer fylder meget i ens tanker, når man ligger i sengen, og det er derfor, man ikke kan falde i søvn.
Personers søvnbehov kan være meget individuelt, men generelt vil et sted mellem syv og otte timers søvn være det bedste antal for de fleste. Dog behøver nogle måske kun seks timer, hvor andre har brug for ni timer. Uanset hvor lang eller kort tid du har brug for at sove, så er det vigtigt, at du forsøger at slappe lidt af, inden du går i seng. Der er flere forskellige ting, du kan gøre for at gøre dig klar til at gå i seng og forhåbentlig få en god nattesøvn.
Hvad kan jeg gøre?
Du kan eksempelvis slukke for alle skærme mindst en halv time, før du skal sove. Det er også en god idé at sørge for, at temperaturen i dit soveværelse er lidt lavere end i de andre rum, da mange sover bedst med en lidt køligere temperatur i rummet. Der skal også helst være helt mørkt i dit soveværelse, når du skal sove. Det her lyder nok som et råd, din mor ville give dig, men husk at tisse af, inden du skal sove. Hvis du skal op for at tisse en eller flere gange om natten, kan det stjæle meget af din søvn.
Det er også en meget stor fordel for de fleste at få udviklet nogle faste rutiner, når du skal sove, og når du står op. Det er sundt for både dig og din krop, og kroppen vil selv vænne sig til, hvornår den skal sove, og hvornår den skal stå op – hvis du overholder tidspunkterne vel at mærke. Helt basalt er det også at prioritere ens søvn, hvilket mange desværre glemmer. Søvn er ikke bare noget, der lige kan presses ind mellem alle mulige andre ting. Det er noget af det vigtigste både for din hjerne og for din krop.
Husk også at mærke efter på din krop. Hvis du føler dig træt om aftenen, så burde du nok bare gå i seng i stedet for at forsøge at holde dig vågen. Det gælder også, selvom klokken måske kun lige er blevet 21. Ifølge undersøgelser viser det sig, at kvinder har brug for lidt mere søvn end mænd, så derfor behøver du som kvinde nødvendigvis ikke at stå op på samme tid som din kæreste eller mand. Din kæreste kunne jo med fordel stå op lidt før end dig og gøre morgenmaden klar, så den er klar til dig, når du står op.