Pris
Pris - slider
Pris - inputs
Størrelse
Størrelse
Vis alle
Lagerstatus
Lagerstatus
Farve
Farve
Vis alle
Forhandler
Forhandler
Vis alle
18 produkter
Indlæser flere produkter

Indholdsfortegnelse

Hårde topmadrasser

Lad dig ikke skræmme af ordet ”hård”, når du vælger topmadras. En hård topmadras er nemlig ikke hård som sten. En hård topmadras er blot mere fast end en blød topmadras, og det betyder, at den giver dig en god støtte, når du sover.

God støtte kan blandt andet sørge for, at du ikke vågner med en øm krop eller decideret ondt i ryggen. Vi har samlet hårde topmadrasser i den bedste kvalitet, som støtter din krop hele natten, så du tydeligt kan mærke, at du er veludhvilet, når du står op for at klare dagens strabadser.

Når du ligger på en hård topmadras, vil du mærke, at den forsøger ”at skubbe” dig op i stedet for at lade dig synke ned. Det kan for nogle være garant for en bedre søvn, fordi kroppen får et stabilt fundament at ligge på.

Om du skal have en blød eller hård topmadras, kommer for det meste an på smag og behag, men der kan være gode grunde til at vælge en hård topmadras for nogle personer.

Det kan du læse meget mere om her, hvor vi grundigt gennemgår fordelene ved en hård topmadras, men også nogle af de forskelle, der er, når man stiller en hård topmadras over for en blød topmadras.

Uanset hvilken type madras man er til, er det en god idé at overveje grundigt, hvad man har brug for. Et godt fundament til en god søvn starter nemlig med en seng og en topmadras, der passer til dig. Tænk på, at du bruger op til en tredjedel af dit liv på at ligge i din seng. Det er lige præcis derfor, at det er vigtigt at investere i en god topmadras, som passer til dit personlige behov og giver dig den bedste nattesøvn.

Blød seng – hård topmadras

Når du skal vælge en topmadras, kan du tænke i flere forskellige baner. Det er for eksempel godt at overveje din topmadras i forhold til resten af sengen. Hvis du har en meget blød seng, kan en hård topmadras være det rigtige valg for dig, fordi topmadrassen udligner den manglende støtte fra din bløde seng.

Hvis du både har en meget blød seng og en blød topmadras, kan du risikere at sove i en slags hængekøjestilling, og det er ikke godt for kroppen at ligge i sådan en position for mange timer ad gangen.

Hvis man ligger i en hængekøjestilling for længe, kan du risikere at vågne op med ondt i ryggen eller i lænden. Derfor vil du heller ikke føle dig veludhvilet. En god hård topmadras kan hjælpe dig med at undgå dette problem.

I stedet for to bløde dele oven på hinanden kan du med en hårdere topmadras skabe den perfekte ergonomi. Det er godt for din søvn, dit sind og din krop.

God søvn afhænger i høj grad af din topmadras

Vi bruger alle rigtig meget tid i vores senge, og derfor er det vigtigt, at vi har det bedste udgangspunkt, når vi lægger os under dynen for at sove. En god søvn er vigtig for dit fysiske og mentale helbred.

En god søvn styrker din hukommelse og kreativitet. Den holder dig frisk og bidrager til at holde en normal vægt. Til sidst kan en optimal søvn også være med til at holde kræft, demens, influenza og forkølelse for døren.

Det kræver et godt udgangspunkt at få alle de fordele. Udgangspunktet kan skabes ved at have en god topmadras. Din topmadras er afgørende for, hvilken komfort du får, når du sover.

Sovekomfort er typisk individuelt, og nogle kan lide at ligge blødt, mens andre kan lide at ligge mere fast eller hårdt. Det er dog vigtigt at tænke på, hvilken slags madras man har brug for, da der kan være en betydelig forskel på, hvordan man restituerer og ligger på bløde og hårde topmadrasser.

Hård vs. blød topmadras

Den hårde topmadras har en modsætning, og det er selvfølgelig den bløde topmadras. Vi udpensler forskellene på madrasserne, så du nemmere kan vælge. Som vi beskrev ovenfor, kan en topmadras være løsningen på en seng, der enten er for hård eller for blød.

Som tommelfingerregel kan man sige, at en blød seng bør have en hård topmadras, mens den hårde seng kan gøres mere komfortabel ved at have en blød topmadras.

Madrassens densitet er afgørende for dens hårdhed

Den helt store forskel på de to typer madrasser er indmadens tæthed. Hvis materialet inden i madrassen er meget tæt, vil madrassen også være mere fast. Derfor er følelsen ved de to forskellige typer af madrasser helt forskellige.

Den bløde topmadras kan tit føles meget luksuriøs, mens den hårde føles mere standhaftig og måske mindre luksuriøs. Går man fra en blød til en hård topmadras, vænner man sig dog hurtigt til den hårde.

De fleste, der vælger at udskifte til en hårdere madras, gør det for at ændre på søvnens kvalitet og kroppens komfort, og selvom den første nat kan virke meget anderledes, vil de hurtigt opleve, at den hårde madras også giver høj komfort og ikke mindst sørger for, at de får den bedste søvn, de nogensinde har haft.

En hård topmadras giver støtte og holder kroppen på plads

Hvis du ligger alt for blødt i din seng, oplever du måske problemer, fordi din madras ikke understøtter en god kropsstilling. Hvis du ligger lidt for skævt eller blødt, kan en hårdere madras give dig den støtte og stabilitet, du har brug for.

Det giver dig en god nattesøvn. Hvis du oplever problemer med ryg, skuldre og lænd, og din topmadras er blød, kan en hård topmadras måske være løsningen på dit problem.

Der har de sidste mange år hersket en generel idé om, at en hård madras er bedre til smerter i ryg og lænd, men det er ikke nødvendigvis rigtig. Forskning peger på, at det, der virker for nogle, ikke behøver at virke for andre.

Det står dog klart, at en alt for blød madras kan give problemer, hvis kroppen får en dårlig stilling. På den måde kan løsningen være en hårdere topmadras, men hos nogle personer kan det også være omvendt.

Det bedste, man kan gøre, er at prøve sig frem og eventuelt prøve at få en computer til at analysere på ens trykpunkter. Det kan flere sengespecialister tilbyde dig. Det er derfor også vigtigt, at du tænker din egen komfort ind i valget, hvis du er på udkig efter en hårdere madras.

Hårde topmadrasser holder som regel længst

Hårde topmadrasser har som udgangspunkt en bedre holdbarhed. Den mere kompakte struktur i de hårde topmadrasser er med til at forlænge deres holdbarhed i forhold til bløde madrasser, som giver sig mere, når man ligger på dem.

Hvornår bør du overveje en hård topmadras?

En hård topmadras er ikke kun til personer med rygproblemer og andre fysiske skavanker, der kan afhjælpes ved hjælp af en ordentlig sovestilling. Ovenfor skrev vi, at en hård topmadras kan være en fordelagtig madras til en blød seng for at få en god sovestilling.

Det gælder selvfølgelig stadig, men der er også andre ting at tage med i overvejelserne. Dem får du her:

  1. Vågner du med øm krop? En hård topmadras giver dig den rette soveergonomi.
  2. Ligger din krop skævt? Den gode soveergonomi udligner kroppen i alle stillinger, så du ligger mere lige.
  3. Har du ryg- og nakkeproblemer? En hård topmadras hjælper med at holde hele kroppen på plads om natten, så din daglige træning af ryg og nakke ikke ødelægges om natten.
  4. Får du det varmt i din nuværende seng? En hård topmadras er bedre til at regulere varmen end en blød topmadras på grund af dens kompakthed.

Selvom en hård topmadras ikke kun er til personer med rygproblemer, kan det være et godt valg, hvis du har sådan et problem eller gerne vil forebygge det.

Fordelene er mange med en hård topmadras, men til syvende og sidst kommer det for mange også an på, hvad de bedst kan lide. Komfort er individuelt, og derfor kan du også sagtens vælge ud fra, hvad du synes, der føles bedst for dig.

Hvordan fungerer hårde topmadrasser?

Hårde madrasser er skabt til at skabe en god og ergonomisk søvn. Du vil føle den som en dejlig og solid topmadras, ligesom du vil mærke, at den giver en god støtte til din krop. Du får altså ikke følelsen af at synke ned.

I stedet vil du mærke, at den blidt skubber dig tilbage, så din krop ikke synker uhensigtsmæssigt langt ned, der hvor din krop vejer mest. Det er for nogle en ulempe og for andre en fordel, men det er blandt andet med til at give dig en mere lige stilling, som er god for kroppen.

Som vi allerede har været inde på, så har en hård topmadras en anden densitet end bløde madrasser, og det er densiteten, der afgør, hvor meget du synker, når du lægger dig på den. Jo mindre du synker, jo bedre støtte får du.

Det kan være med til at give dig smertefrie nætter og en bedre søvnkvalitet. Hvis du vil have en god støtte og følelsen af at blive ”skubbet op”, som beskrevet ovenfor, så skal du kigge efter madrassens densitet. Du kan naturligvis også læse i de fleste beskrivelser, hvilket formål madrassen har.

Der findes forskellige hårde topmadrasser, og de er alle opbygget på deres egne og særlige måder. Du kan blandt andet vælge en hård topmadras med en kerne af latex. En hård topmadras med en kerne af latex har mange nyttige egenskaber, når det kommer til din søvn.

Først og fremmest giver denne type topmadras en fænomenal støtte, som du allerede kan mærke efter din første nat. Med en god støtte vil du stå op med en veludhvilet krop.

En anden fordel ved en hård topmadras med latexkerne er dens åndbarhed. En høj åndbarhed gør, at du ikke kommer til at opleve en våd og svedig seng, når du vågner.

Den gode åndbarhed sørger nemlig for, at denne type topmadras er god til at regulere temperaturen. En for høj temperatur, når man sover, giver både søvn- og svedproblemer.

Derfor kan en madras, der er lavet til at være kølig og fast, give dig søvn i verdensklasse. En anden fordel ved åndbarheden er, at madrassen også sørger for en bedre hygiejne, fordi du ikke sveder lige så meget.

Nogle hårde topmadrasser med latexkerner er ligefrem antibakterielle og svanemærkede. Lyder en hård topmadras med latex som noget for dig? Så klik her og se, hvilke madrasser der findes.

Du kan også få hårde topmadrasser, der er lavet med memory foam. Memory foam er kendt for at pakke dig godt ind, når du lægger dig. Den tilpasser sig efter din krop, og derfor har den en god og trykaflastende effekt. Trykaflastningen giver en god komfort, og det betyder også, at den er god for kroppen og eventuelle smerter i ryg og lænd.

Opsummering

Mahatma Gandhi er citeret for at sige, ”Jeg dør hver nat, når jeg går i seng. Og næste morgen, når jeg vågner, bliver jeg genfødt.” Det indkapsler hele idéen med at finde de bedste elementer til ens seng. Tænk engang at kunne sove så roligt, at ens søvn bliver så uforstyrret, at man føler sig født på ny hver morgen.

En hård topmadras kan være løsningen for dig, der ligger for blødt. Især hvis du har ondt i ryg og lænd, når du står op. Hvis du ligger for blødt, kan du ende med at ligge i en ubehagelig hængekøjestilling, hvilket ikke er en god stilling i længden.

Hvis du skifter din bløde topmadras ud med en hård topmadras, vil du opleve en mere komfortabel sovestilling. Det kan være med til at mindske smerterne i din ryg.

Med en god og fast madras, der støtter hele kroppen fra top til tå, kan du lade dig glide ind i en god, stabil søvn og vågne frisk og veludhvilet til at klare dagens strabadser. Dertil kan de hårde topmadrasser også tilbyde en bedre åndbarhed, hvilket gør det lettere for din krop at regulere temperaturen, når du sover.

Forfatter

Picture of Troels Kammer
Troels Kammer
Hvis du har nogen spørgsmål, eller hvis du søger hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at kontakte os på: info@sov-bedre.dk – Vi står altid klar til at assistere dig.