Leksion

Vi har samlet alle de forskellige udtryk og termer man kan støde på, når man bevæger sig rundt i søvnens verden. Få svar på dine spørgsmål her.

A

Andedun findes ofte i billige dyner, og er mere oplagt til hovedpuder, da bæreevnen ikke er så høj.  Ænderne er mindre end gæs og bliver oftest slagtet før. Det gør at deres fjer ikke når at opnå så høj isoleringsevne – Det er stadig af god kvalitet. 

En madras med antiskrid betyder, at topmadrassen ikke “rutsjer” på sengen. En madras kan have felter af antiskrid ellers kan man købe et helt underlag med antistrid. Underlaget skal placeres mellem box eller springmadrassen og topmadrassen.

En åndbar polstring som leder varme og fugt væk fra madrassen. Samtidig er den med til at understøtte pocketfjedrenes elasticitet. Så fjedrene bliver tilpasset efter din kropsbygning. 

B

En fjeder der er fremstillet i metaltråd. Bonell fjedre har form som et timeglas og giver en fast overflade med stor stabilitet. En madras med bonell fjedre har en lang levetid og prisen for en bonell fjeder madras er til at betale.

En boksmadras består af betræk og fjerde med stof omkring. En boksmadras har oftest 2-lags fjedre, der gør at madras bliver en lille smule hård.
En boksmadras har en enkel opbygning og kan fås i alle størrelser. Fordelen ved en boksmadras er, at der kun skal monteres ben, og så er den utrolig let sammenlignet med kontinentalseng eller en elevationsseng.

Hvis du skal købe ny dyne, har du sikkert mødt ordet “bæreevne”. Men hvad betyder det egentlig? Bæreevne bruges til at beskrive dynes isoleringsevne – fyldets evne til at holde på varmen. Bæreevnen bliver målt i CUIN i en skala fra 250 til 900. Jo højere en bæreevne, jo varmere er dynen.

C

Det er det samme som memoryskum. Læs mere under memoryskum.

Cooltex skum er omkring fjedrene. Cooltex er med til at give stabilitet og holdbarhed. Derudover har den en kølende, fugtabsorberende og ventilerende effekt.

D

Er dine produkter markeret med en downafresh-mærkning kan du være sikker på at dunene og fjerene er indsamlet efter aktuelle lovgivning og derimod også overholder reglerne i forhold til dyrevelfærd.
Der er garanti for at dunene er vasket og rengjort og lever op til de hygiejniske krav, der er fastlagt i The European Standard. Rengøringsprocessen er af højeste kvalitet, og derfor er der heller ingen bakterier at finde i produkterne.

En kvalitetskontrol der sikre at dun og fjer er fremstillet på etisk forsvarlig vis.
Der er 3 punkter, som mærkningen med Downpass garanterer.

  • Ingen fjer og dun fra tvangsfodrede gæs
  • Ingen fjer og dun er plukket fra levende dyr
  • Fuld sporbarhed og monitorering af opdrætterne.

E

Hvis du vælger en dyne med edderdun, er du sikret en dyne af højeste kvalitet. Edderdunsdyner har en høj bæreevne og derfor er særligt god om vinteren. Edderdunsdyne er lavet af fjerene fra edderfuglen. Edderfulgen lever i et barskt klima, hvilket gør at isoleringsevnen er virkelig god. Så vil du have en dyne af højeste dynemateriale, skal du vælge en edderdunsdyne.

F

Kendetegnet ved et faconlagen er den glatte overflade og elastikker i hjørnerne. Et faconlagen er ofte i bomuld, som er et blødt materiale. Et faconlagen passer til en boxmadras uden topmadras. Hvis du ønsker et lagen, der også kan dække topmadrassen, så skal du købe et stræklagen. Læs mere om det under stræklagen.

Når du skal vælge seng, er det vigtigt at være opmærksom på fastheden af madrassen. Mange leverandører af senge anbefaler at man vælger fastheden af madrassen ud fra sin vægt.
Det anbefales bl.a. at hvis du vejer under 75 kg, skal du vælge en madras med medium fasthed. Hvis du vejer over 75 kg, skal du vælge en madras som er fast i fastheden.

En fiberdyne består af polyesterfibre, som er fremstillet til at ligne en dyne med naturfyld. En fiberdyner er derfor også billigere en en dyne med naturfyld. Vægten af dynen er ofte tungere end naturfyld.

G

Hvis du vælger en dyne med gåsedun får du lang holdbarhed og en dyne der ikke klumper. Den er åndbar samtidig med isolerende og luftig.

H

En madras med god komfort og høj ventilation.

Det er en elastik og fleksibel type af skum. Det betyder at madrassen har en god levetid men også tilpasser dig kroppens struktur.
Det er både ventilerende og åndbart.

I

J

Et stræklagen som er blødt og åndbart. I et jerseylagen er der elastik i alle 4 hjørner, så det passer perfekt på madrassen.
Hvis du vælger et jerseylagen, er det vigtigt at du holder øje med højden. Der er nemlig stor forskel på, hvor højt et jerseylagen er. Det kan være alt mellem 20-45 cm. – Det er oplyst i beskrivelsen, hvor højt jerseylagnet er.

K

Hvis du har en boxmadras, kan et kappelagen være løsningen. Et kappelagen passer til en boxmadras, og går helt ned til gulvet. Hvis du gerne vil udnytte pladsen under din seng, men samtidig genre vil have det skjult, vil det være oplagt med et kappelagen.
Vær dog opmærksom på højden af kappelagen, da der jo er forskel på, hvor høje senge er. Et kappelagen er oftest lavet i bomuld.

Man kan sammenligne komfortskum med latex. Komfortskum er med at gøre at du ikke føler at du synker ned i madrassen.

Hvis du kigger efter ny seng, har du sikkert mødt ordet ‘ komfortzoner’. Der er stor forskel på madrasser og der er stor forskel på komfortzoner.
Komfortzoner er et område i madrassen, som har en anden fylde, dybde eller hårdhed end resten af madrassen. Du kan få madrasser med enten 3,5 eller 7 komfortzoner. Jo flere komfortzoner der er i madrassen jo bedre tilpasser madrassen sig efter kroppen.
Hofterne har brug for mere støtte end skuldrene. Skuldrene skal kunne synke ned i madrassen. Det betyder også, at sengen er hårdere ved hoften end skulderene.

En kontinentalseng består af 3 dele. En boxmadras, herefter en vendbar madras og øverst en topmadras. De 3 lag gør at sengen får en god højde. Der kan være stor forskel på priserne ved en kontinentalseng, men ofte hænger pris og kvalitet sammen, når det gælder kontinentalseng.

En kulgedyne er fyldt med perler eller plastiskkugler i stedet for dun og fiberfyld. Man skal ikke være nervøs for, at dynen larmer. Det gør den ikke – tværtimod. Kuglerne er syet i særlige afgrænset mønstre, så der hele tiden er lige vægt i dynen, og derved larmer kugledynen heller ikke.

Et kuvertlagen passer til en topmadras. Det er altså et lagen, som er faconsyet til din topmadras. Et kuvertlagen ligger stramt over topmadrassen og er med et at give et pænt udtryk. Et kuvertlagen kan fåes i alle størrelser og det er vigtigt at du vælger præcis samme størrelse på lagnet, som din topmadras er.
Eksempel: Har du en topmadras på 160×200, så skal du også vælge et kuvertlagen på 160×200 for at få det pæneste udtryk.

L

Lameller er plader af træ, der samme med et antal tilsvarende parallelt placerede plader indgår i en konstruktion under din madras. De ligger altså som perler på en snor. Lameller er med til at give en madras en længere levetid, da en giver luft til madrassen.
Oftest bruges lameller hvis du har en sengeramme.

Når du skal vælge topmadras, kan du vælge en topmadras med enten latex eller memoryskum.
Du skal vælge en topmadras med Latax, hvis du har tendens til at have det varmt og natten, da Latex er med til at afgive varme.
Derudover er den mere allergivenlig fremfor Memoryskum. Læs mere om Memoryskum

En madras med LFK-fjedre giver en medium til fast madras. Madrassen giver mere komfort og støtte end Bonell fjedre. LFK fjedre er velegnet til lidt tungere personer.

M

En tynd madras eller det lagen som ligger ovenpå madrassen. Der er ofte elastikker i hjørnerne, for at holde den på plads. Madrassen har ikke indflydelse på din søvnkomfort. Den kan f.eks. beskytte, hvis du sveder meget og gerne vil skåne din topmadras.

Hvis du vælger en topmadras med memoryskum, eller hukommelsesskum, vil topmadrassen forme sig efter din krop. Har du tiltends til at fryse om natten, kan du med fordel vælge en topmadras af memoryskum, da den er med til at holde på varmen.

Hvis du vælger en moskusdyne, så får du dun af høj kvalitet. En moskus dyne transportere fugt og sved fra fra kroppen. En moskusdyne har altid en bæreevne på 11. Prisen på en moskusdyne er til at betale.

Multi pocket fjedre er nærmest det samme om pocket fjedre bare mindre. En multi pocket fjedre er mindre og sidder tættere end pocket fjedre, og kan derfor også have over dobbelt så mange fjedre som pocket fjedre. Den er ofte mere fast og giver mere støtte. Den er velegnet til personer, der vejer 95 kg eller over.

N

Hvis du vælger en dyne med naturfyld får du en dyne med eksempel dun, fjer, silke, bomuld eller uld. Naturfyld er meget åndbart, og har fra naturens side en god isoleringsevne.

O

Hvis et produkt er anmærket med OEKO-TEX, betyder det at produktet er uden skadelig kemi. Det er testet på laboratorium. 
Det er Teknologisk Institut der er repræsentant i Danmark.  

P

En nyere form for fjedre. Pocketfjedre er indlagt i en pose, som er med til at beskytte fjederen og holder den på plads. Forskellen fra Bonell fjedre er, at pocketfjedre ikke er forbundet med hinanden modsat bonell.

Poletherskum, som polyskum også bliver kaldt. Det er en fast og billigere form for skum sammenlignet med andre. Polyskum kan både være af høj og lav kvalitet.

Q

R

En rullemadras bør være det øverste lag på din seng. Den er med til at beskytte madrassen eller topmadrassen. En rulle madras er tynd, blød og har til formål at være en hygiejnisk. Den beskytter mod sved, og hjælper med ikke at slide så hårdt for madrassen.

S

En sengebredde er bredden på din seng. Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis man er en enkelt person, skal man have en sengebredde på 90 cm og 180 cm hvis man er 2 personer.
Det er derimod en voksen + et barn anbefales det mindst 140 cm

Det er vigtigt at understrege at alt det kun er vejledende mindstemål, og at man sagtens kan have en større seng, hvis det ønskes.

En sengegavl er en slags væg bestykker. En sengegavl kan være med til at hovedpuden bliver hvor den skal. Man kan få en sengegavl i mange forskellige varianter og er ofte noget man tilkøber til sin seng.

Når du skal vælge en ny seng, kan en tommelfingerregel være, at din seng mindst skal være 10-15 cm længere end din højde.
Det betyder, at er du 190 cm eller derover, bør du vælge en sengelængde på 210 eller derudover.

Husk dog at dette kun er vejledende.

En madras der er indkranset af en ramme af træ, metal eller andet. Du kan med fordel vælge en sengeramme, hvis du ikke har nogle fysiske behov eller ønsker til din seng.
Fordelen ved en sengeramme er, at den er forholdsvis billig, men hvis du er høj kan det være en ulempe, da sengen er meget lav.

Silke dyner kommer mere og mere frem, og det er der god grund til. En silkedyne er fyldt med naturlige morbær silkefibre.
Du skal vælge en silkedyne fordi:

  • De er temperatur regulerende, så du ikke vågner op svedig
  • Lavet i et antibakterielt materiale, som sikre hygiejnisk miljø
  • Er velegnet, hvis du lider af allergi.

En madras type, der ligger i din sengeramme. Der findes forskellige slags skummadrasser, og de er ideelle til gæstesenge eller til en elevationsseng bund.

Som ordet antyder, så er det en madras som kan splittes. En splitmadras er en topmadras som er velegnet til elevationssenge. Man kan ofte få en splitmadras i både 160, 180 og 210 cm.
Det geniale ved en splitmadras er, at den hænger sammen på midten, og man slipper for revnen mellem madrasserne.

En springmadras er en madras der indeholder et fjedersystem, som er med til at give den nødvendige liggekomfort. En springmadras kan bestå af 3 typer af fjedre. Bonell, pocket og multipocket.
Læs mere om fjedretyperne i springmadrassen under deres kategori.

Et stræklagen passer til alle typer af madrasser, og kan oftest strækkes ud over madras og topmadras. Det er af bomuldsmateriale, som kryber en del i vask, men kan strækkes tilbage til den oprindelige størrelse.
Der er elastik rundt i kanterne, og derfor ligger stræklagen også pænt på din madras.

Et produkt som er Svanemærket betyder at produktet ud fra en objektiv vurdering er grønt og miljøvenligt.
Ordningen administreres af Miljømærkningen Danmark. – Reglerne er strenge og bliver løbende opdateret.

T

En latex type i naturmateriale. Der er noget af det ypperste du kan få på markedet. Talalay er åndbart, støttende, og virkelig blødt. Talalay-latex er også noget af det dyreste latex du kan få – men du får også kvalitet for pengene.

En topmadras er ca. 5 cm tyk, og lægges ovenpå din almindelige madras. En topmadras er med til at beskytte din madras, og forbedre dit søvnmiljø.
En topmadras man være med til at gør en dårlig madras behagelig at ligge i. Så man skal bestemt ikke undervurdere en topmadras og dens funktioner.

En tyngde dyne er en tung dyne der kan hjælpe med at falde til ro om aftenen. Tyngdedynen ligger et pres på kroppen som sætter gang i flere positive effekter.
En tyngdedyne kan føles som et dejligt varmt kram – Den er fyldt med glasperler, som tilpasser sig kroppen.

U

V

W

Wonderpur og memory skum er det samme. Det er en topmadras lavet i et materiale der gør, at madrassen husker formen. En topmadras med Wonderpur er god til at holde på kropsvarmen i det den former sig efter din krop.

X

Y

Z

Æ

Ø

Å