Syv tegn på du mangler søvn

Syv tegn på du mangler søvn

Indholdsfortegnelse

Er du også umådeligt træt, når vækkeuret ringer, og har du brug for en hel spand kaffe, før du føler dig bare lidt vågen? Så læs med her og få nogle råd til, hvad du kan gøre, hvis du ikke får søvn nok.

Hvis du har en tendens til at snooze om morgenen eller bare virkelig har svært ved at komme op samtidig med, at du først føler dig frisk, når du har fået dit daglige koffein-bootz, så skal du måske begynde at være opmærksom på, om du får nok søvn. Ovenstående ting kan nemlig være tegn på, at du ikke får søvn nok og dermed kan lide af søvnmangel. Søvnekspert, Mikael Rasmussen, forklarer nemlig, at folk, der har problemer med at sove, ofte kan genkende mange af disse tegn.

Især behovet for stimulanser i løbet af dagen kan være et tydeligt tegn, man skal være opmærksom på. Det kan nemlig betyde, at du ikke får sovet det antal timer, din krop har behov for. Der er mange aspekter, der kan være relevante at undersøge i forbindelse med søvnmangel, og i denne artikel har vi valgt at fremhæve syv tegn, der kan pege på, at du ikke får nok søvn.

Syv tegn på at du ikke får nok søvn:

  • Du er meget træt, når dit vækkeur ringer, og med det samme vælger du at udsætte det for at sove lidt længere. Dette gør du måske endda flere gange, før du til sidst står op.
  • Når du kører i bil, bliver du træt og uoplagt
  • Du er så godt som afhængig af kaffe og føler dig ikke frisk uden
  • Du laver fejl, og det gør du, fordi koncentrationen svigter. Hermed bliver du lettere distraheret, og netop derfor er der risiko for, at du begår flere fejl, eksempelvis på arbejdet
  • Din korttidshukommelse svigter dig nogle gange, og du er glemsom. Dette er bivirkninger af for lidt søvn.
  • Du er irritabel og uoplagt
  • Du er ofte syg, da din krop på grund af den manglende søvn har sværere ved at bekæmpe eksempelvis infektioner eller andre sygdomme

Der kan være flere forskellige årsager til, at man får for lidt søvn i hverdagen. En af disse grunde kan være, fordi du har en uregelmæssig livsstil. En uregelmæssig livsstil kan bunde i, at du altid går i seng og står op på meget forskellige tidspunkter. Dette er ikke sundt for kroppen, da den har brug for, at vågen/søvn-cyklussen er meget regelmæssig.

Det betyder altså, at kroppen vil fungere mere optimalt, hvis du går i seng samme tid hver aften, og du står op samme tid hver morgen. Dette kan dog være meget svært at overholde i en travl hverdag, hvor der er meget at se til både på arbejdet og derhjemme. Dog er det en rigtig god idé at være opmærksom på dette aspekt, så man kan forsøge at tilpasse sine sengetider så meget som muligt.

Elektroniske apparater

En anden grund til, at du måske ikke får søvn nok, kan være, at du bruger meget tid på at se fjernesyn, tjekke mobilen eller computeren lige inden, du går i seng. Hjernen har nemlig brug for tid til at falde ned, og derfor anbefales det rent faktisk, at man slukker sine forskellige enheder eller fjernsynet mindst en time før, du lægger dig til at sove. Dette er et problem for mange, og derfor kan det være en god idé at være opmærksom på, hvilke apparater du rent faktisk har i dit soveværelse. Her kan det måske være en god idé at begrænse, hvor mange du har, så du på den måde ikke lige så nemt kommer til at bruge dem lige inden, du skal sove.

Hvis du stadig bare ikke kan sove, og du generelt ligger og vender og drejer dig massevis af gange, før du falder i søvn, eller hvis tankerne bare flyver rundt i hovedet på dig, så du ikke kan sove, så bliver det anbefalet, at du laver noget kedeligt. Dette er måske lettere sagt end gjort, men et bud på, hvad du kan lave, er, at du kan læse en bog i sengen. Dog vil det være bedre, hvis du kommer op af sengen. På denne måde kan du nemlig forsøge at vænne din hjerne til at tænke, at når du ligger i sengen, så er det kun for at sove og intet andet.