Søvnparalyse er en tilstand, hvor man oplever, at man hverken kan bevæge sig eller tale. Tilstanden bliver også kaldt for søvnlammelse, og når oplevelsen foregår, oplever nogle mennesker, at de sover og er vågen på samme tid. Kroppen er lammet, men man er vågen.
Tilstanden forekommer især, når man er ved at falde i søvn, eller lige inden man vågner op. Selvom denne oplevelse kan virke skræmmende, både for folk der oplever tilstanden, og for folk der hører om den, er den ganske ufarlig. Derudover er tilstanden ikke nær så omtalt og anerkendt som søvnsygdom i forhold til eksempelvis narkolepsi eller søvnapnø.
Læs derfor med i dette indlæg, og hør blandt andet nærmere om, hvad søvnparalyse er, hvorfor tilstanden opstår, og hvordan søvnparalyse kan behandles.
Hvad er søvnparalyse?
Søvnparalyse er en tilstand, som nogle mennesker oplever, hvor de hverken kan bevæge sig eller tale. Du er således vågen, mens kroppen er lammet. Tilstanden sker, når du hverken sover eller er vågen. Den vil ligeledes ofte indtræffe i overgangsperioden mellem vågen tilstand og søvn. Derfor er man særligt udsat, lige inden man falder i søvn, samt lige inden man vågner op.
Søvnparalyse er desuden, helt konkret, en forstyrrelse i REM-søvnen, også kaldet drømmesøvnen. Under tilstanden vil musklerne være helt afslappede, og man vil ikke kunne bevæge sig grundet musklernes tilstand. Nogen oplever ligefrem en kvælende tilstand. Derfor kan søvnparalyse være en ganske ubehagelig oplevelse, selvom den er harmløs. Der er dog måder, hvorpå sygdommen kan behandles, hvilket du kan læse mere om senere i indlægget.
I forbindelse med søvnparalysen oplever nogle mennesker ligeledes, at de i lammelsen møder en mareridtlignende tilstand. Tilstanden kan indebære forskellige hallucinationer, som virker truende og voldsomme. Folk der har oplevet tilstanden, har samtidig påpeget, de kan have råbt eller skreget efter hjælp, men at ingen har hørt dem, idet de har befundet sig i en drømmetilstand.
Søvnlammelse
Søvnparalyse beskrives tit som en form for lammelse eller paralysering. Mennesker, der oplever tilstanden, ved godt, hvad der foregår, idet de kan se og høre alt, men de kan ikke bevæge sig. Imens paralysen foregår, kan man desuden komme til at forestille sig ting, som ikke sker i virkeligheden.
Årsagen til dette ligger i, at kroppen er i dvale under tilstanden, mens drømmedelen i hjernen alligevel fungerer og arbejder på højtryk.
Derfor opstår søvnparalyse
Svaret på, hvorfor nogle mennesker oplever sygdommen søvnparalyse, kan findes ved at studere kroppen. I rygraden ligger et nervesystem, som er forbundet til alle kroppens nerver. Dette systems primære funktion er at registrere, overføre samt behandle information, som modtages fra dine omgivelser. Hermed har nervesystemet en betydelig indflydelse på din tilpasningsevne, endda din overlevelse.
Der findes nogle informationer, som bliver transmitteret direkte til hjernen uden om dit nervesystem. Disse informationer omhandler bland andet de fem sanser, som alle kan fungere, uanset om nervesystemet er slukket, når vi sover.
Søvnparalyse opstår, når dit nervesystem enten slukker eller tænder for tidligt. Dette medvirker, at du hverken kan bevæge dig eller tale, men derimod blot se, høre, smage, lugte og tænke. Det ubehagelige ved søvnparalyse er derfor, at dine kognitive funktioner fortsat vil virke under tilstanden, så du dermed kan ligge og tænke på, hvad der egentlig foregår med din krop.
Søvnparalysen varer for det meste kun nogle få sekunder. I slemmere tilfælde har nogle mennesker dog oplevet, at lammelsen varede i flere minutter.
Idet evnen til at opfatte samt registrere tid er betydeligt svækket under søvnparalysen, vil tilstanden ligeledes virke længere, end den egentlig er. Samtidig føles søvnparalysen ganske skræmmende og er tilmed angstfremkaldende for personer, som ikke aner, hvad der foregår under tilstanden, og som ikke har oplevet søvnlammelsen før.
Fænomenet om den gamle dame
Mange søvnparalyserede fortæller om synet af en gammel dame, som prøver at kvæle dem, imens de ligger i sengen. Disse personer påpeger en fornemmelse af en snævring i luftvejene, som om de er ved at blive kvalt. Når kvinden efter kort tid forsvinder, føler de dog, at det er nemmere at trække vejret. Dette virker naturligvis som en ganske skræmmende oplevelse og ligefrem traumatiserende, hvis man ikke tænker på mekanismerne, der ligger bag de uhyggelige forestillinger.
Heldigvis findes der en fornuftig, videnskabelig forklaring på oplevelsen. Når du på det paralyserede tidspunkt ligger på ryggen, vil tyngdekraften nemlig hive i brystet, hvilket kan påvirke drømmedelen i hjernen.
Hermed kommer du til at tro, at du har åndedrætsbesvær. I gamle dage, hvor overtro var mere udbredt, troede mange mennesker, at hændelserne var virkelige, og at der ville komme en gammel dame eller ligefrem en trold og straffe dem om natten, hvis ikke de havde opført sig ordentligt.
Den førnævnte videnskabelige forklaring kan ligeledes give svar på, hvorfor en del mennesker, påpeger, at de enten har været bortført af rumvæsener eller oplevet paranormal aktivitet inde i soveværelset. I disse tilfælde er de pågældende personer ikke i stand til at bevæge sig, og drømmene er i fuld produktion, så selv de mest utrolige oplevelser kan skabes.
Der findes ligeledes historier fra det danske land omkring syn af skræmmende skikkelser i soveværelset, hvilket har fået flere af landets borgere til at ringe efter politiet. Idet disse oplevelser føles vældigt realistiske, er det ikke en pudsighed, at personer oplever dem som virkelige, når de samtidig ikke kender til tilstanden søvnparalyse.
Historiske tilfælde af søvnparalyse
Søvnparalyse er ikke et nyt fænomen, idet forskere længe har forsøgt at forklare samt forstå den spændende, men ubehagelige tilstand. Persiske medicinbøger helt tilbage fra 900-tallet har eksempelvis et helt kapitel fyldt med beskrivelser af søvnparalyse.
Derudover blev den allerførste observation af søvnlammelsen foretaget af en hollandsk læge i 1664. Lægen påpegede, at den pågældende person, en 50-årig kvinde, led af mareridt, og dette blev ved med at være antagelsen indtil 1800-tallet.
Folketro om søvnlammelse
Over hele verden vil du møde forskellige folkehistorier og spændende legender omhandlende den interessante tilstand. Japanerne kalder tilstanden for ”Kanashibar”, hvilket betyder, at man bliver fastbundet af stålstænger. I Kina kaldes søvnparalyse i mellemtiden for ”spøgelsesundertrykkelse”, og i afrikansk kultur associeres tilstanden til en ”djævel, som rider på ryggen”.
Endelig relaterer amerikanerne søvnlammelsen til overjordiske bortførelser. Hermed er der tale om forskellige fortolkninger af fænomenet, men alle associationer henviser til mystiske og farlige oplevelser.
Årsager til søvnparalyse
Nogle af væsentligste årsager til søvnparalyse er følgende:
- Dårlig liggestilling
- Uregelmæssig søvn
- Stress
- Uforudsete hændelser i livet
Vedrørende det første punkt, dårlig liggestilling, kan denne forværre din vejrtrækning og dermed give en ubehagelig, urolig søvn, som gør, at du er uoplagt og træt morgenen efter. Dårlig søvn resulterer i en højere risiko for, at du rammes af søvnparalyse under søvnen, og dermed gælder det om at skabe de bedste betingelser for nattesøvnen. I nedenstående afsnit får du en række råd til, hvordan du kan ændre på alle de ovenfor nævnte punkter.
Angående den uregelmæssige søvn, vil middagslure også kunne påvirke din søvn om natten og dermed muligvis forårsage søvnparalyse.
Stress kan også forårsage søvnlammelse, så hvis du i en periode lider af dette og oplever søvnparalyse, kan denne faktor være grunden til tilstanden.
- Læs mere om det her her
Uforudsete og pludselige hændelser i form af en flytning, dødsfald, fødsel eller skilsmisse kan endvidere påvirke dit søvnmønster, og dermed søvnkvaliteten, hvilket kan forårsage søvnparalyse.
Udover de ovennævnte årsager, kan søvnparalyse også opstå grundet andre sygdomme og indtagelsen af forskellige typer af medicin, herunder eksempelantidepressiv medicin. Undersøgelserr tyder på, at mennesker som lider af narkolepsi har en større risiko for at opleve tilstanden. Derudover kan der være en sammenhæng mellem en række psykiske sygdomme og det antal gange, søvnparalyse opleves.
Endelig kan søvnlammelse være genetisk bestemt, selvom man ikke kender til det specifikke gen endnu. Studier har dog angivet, at tilstanden er genetisk bestemt, idet flere hele familier har vist sig at have oplevet tilstanden.
Det vurderes samtidig, at alle mennesker vil komme til at opleve søvnparalyse 1-3 gange i løbet af livet. Mind dig derfor om, at tilstanden er ganske ufarlig, selvom den kan virke angstprovokerende og sidde i kroppen et par dage efter, at du har oplevet den.
Søvnparalyse behandling
Hvis du lider af søvnparalyse og tror, at årsagen er en af de nævnte punkter ovenover, er der god hjælp at hente. Mener du, at paralysen skyldes en dårlig liggestilling, gælder det eksempelvis om at tjekke om du har den rigtige seng.
Er den for hård eller for blød? Og giver den kroppen den nødvendige komfort og støtte, som du har brug for? Sørg for at stille dig selv disse spørgsmål, så du kan prøve at finde en god løsning, der formentlig kan stoppe forekomsten af søvnparalyse.
Derudover er det en god idé at tjekke temperaturen i dit soveværelse. Temperaturen skal ikke være varmere end 20 grader, og hvis det er muligt, vil mørklægningsgardiner eller en sovemaske sørge for at holde dagslyset ude, som kan forstyrre din søvn.
Mener du på den anden side, at søvnparalysen opstår grundet en uregelmæssig søvn, er dette punktet, du skal fokusere på. Hvis du er vant til at tage en lur om eftermiddagen, er det eksempelvis en god idé at rykke denne til tidligere på dagen. Lurens længde er også vigtig at tænke på, og denne bør ikke vare mere end 20-30 minutter. Hvis du sover mere end dette, risikerer du at komme ned i de dybe søvnlag, REM-søvnen, hvor det kan være svært at vågne op.
Skyldes søvnlammelsen stress, vil det give en positiv effekt, hvis du for eksempel siger nej til svære opgaver på arbejdet samt giver slip for bekymringer, som du alligevel ikke kan gøre noget ved.
Meditation og yoga er i denne forbindelse rigtig gode at udøve, idet disse aktiviteter har en dokumenteret effekt mod stress samt sænker dit kortisol-niveau i kroppen. Dette niveau medvirker til at sætte kroppen i alarmberedskab, hvilket nemt tærer på energiniveauet. Sørg endvidere for blot at slappe ekstra meget af om aftenen efter en hektisk dag. På denne måde kommer din krop helt ned i gear og bliver klar til en rolig nattesøvn.
Andre gode råd til at holde søvnparalyse af vejen
Regelmæssig motion 30 minutter om dagen vil samtidig bidrage til, at du får en mere rolig og behagelig søvn om natten. Sørg ligeledes for en eller to gange om dagen at tage en pause fra det arbejde, som du nu sidder med. I denne pause skal du blot lukke øjnene, slappe af og huske at trække vejret dybt. Undgå ligeledes overdreven koffein og gør en god indsats for at skabe en regelmæssig rutine, så du får den søvn, som du har brug for.
Hvad kan man gøre midt i en episode med søvnparalyse?
Det er faktisk nogle gange muligt at gøre tilstanden kortere ved at lave et par øvelser, når du oplever fænomenet. Nogle mennesker oplever eksempelvis fine resultater, hvis de sørger for at koncentrere sig om at bevæge små muskler, såsom musklerne i deres fingre eller i halsen. Hermed kan du formå at vække kroppen. Andre forsøger at trække vejret ganske roligt, indtil kroppen begynder at få dens bevægelighed tilbage.
Søvnlammelse kan kræve lægehjælp
I nogle tilfælde er det dog også nødvendigt at snakke med lægen, hvis du jævnligt oplever søvnparalyse. Sygdommen kan nemlig afsløre andre sygdomme såsom narkolepsi, som omkring 3000 danskere lider af. Vær dog opmærksom på, at der ikke findes nogen direkte måde hvorpå, lægen kan hjælpe dig. Årsagen til dette er, at søvnparalyse er en sjælden sygdom, hvor det tit er dig selv, som bliver nødt til at få bugt med sygdommen. Det er desuden ikke klart, hvor mange danskere, der lider af søvnparalyse, men et sted mellem 5 og 20 procent menes at have oplevet fænomenet en eller et par gange i livet. Der er derfor ikke tale om en sjælden tilstand.
Ingen metoder er ligeledes videnskabeligt baserede, når behandlingen af søvnparalyse skal foregå. Dog har en ekstra portion afslapning og en omgang daglig meditation skabt gode resultater for flere, der lider af søvnparalyse.
Oplever du fænomenet en gang imellem, er det endvidere en god idé at læse om andre folks erfaringer rundt omkring på nettet. På denne måde kan du muligvis finde frem til en metode, som hjælper, eller du kan give rådet videre til et familiemedlem eller en ven, der har fortalt om den oplevede tilstand.