Sengeguide – Find din nye seng

Seng hvid opbevaring

Indholdsfortegnelse

Står du og skal købe en ny seng, men kan du ikke helt finde rundt i de mange typer, modeller og størrelser, der er på markedet? Så vil det være en god idé at læse med i denne artikel. Her hos Sov-bedre.dk forsøger vi at gøre det nemmere for dig som forbruger at finde rundt i de mange forskellige senge og tilbehør hertil på markedet. Dette gør vi blandt andet gennem forskellige artikler, tests og guides, som alle er udviklede til at hjælpe med at finde ud af, hvordan man kan opnå den bedste søvnoplevelse, samt hvilke redskaber det kræver.

Sengeguide

Denne artikel er en sengeguide, der vil forsøge at give dig et overblik over de forskellige sengetyper, du kan finde på markedet. Vi vil blandt andet forklare lidt om boxmadrasserelevationssenge og kontinentalsenge, og på denne måde kan du få et overblik over, hvilken model der muligvis kan passe bedst til dig og dine behov. I denne guide vil vi endvidere komme ind på de forskellige fjedre, du kan finde i de forskellige senges madrasser.

Afslutningsvist vil vi komme med nogle generelle retningslinjer for, hvordan du kan finde ud af, hvilken seng der passer bedst til dig. Denne guide vil være god at læse for dig, der stadig ikke helt har besluttet dig for, hvilken sengetype du ønsker, da guiden her kan give dig et overblik, så du kan komme godt i gang med at finde din nye seng.

Man bruger mange timer i soveværelset

Du bruger rigtig meget af din tid i sengen, og det viser sig, at de fleste rent faktisk bruger en tredjedel af sit liv i sengen. Dette er med til at understrege, at det er vigtigt at have en god seng, så du har gode forudsætninger for at komme til at sove godt. En god seng, der passer til dig, vil give dig den korrekte støtte og komfort, og netop dette kan være med til at sikre dig en god søvnoplevelse hver nat. Hvis du sover godt om natten, er du som regel også mere frisk og veludhvilet om morgenen og klar til alle dagens gøremål.

Blandt vores forhandlere kan du få de forskellige sengetyper i forskellige prisklasser og i forskellige kvaliteter. Her skal du naturligvis gøre op med dig selv, hvor meget du er villig til at betale for en ny seng, og dette kan også være med til at afgrænse din søgning. I forhold til senge hænger pris og kvalitet ofte sammen, men derfor kan du også sagtens være heldig at finde en god seng til en fornuftig pris. I vores forskellige tests henviser vi altid til de forhandlere eller den billigste forhandler, der tilbyder produktet, og på denne måde kan du altid se, hvor du kan få de forskellige senge til den bedste pris.

Sengevalg – boxmadras, kontinentalseng eller elevationsseng?

Vi vil i de følgende afsnit komme kort ind på, hvad en henholdsvis boxmadraskontinentalseng og elevationsseng er. Til hver sengetype findes der flere forskellige modeller, størrelser og designs i forskellige kvaliteter og til forskellige priser. Hvis du vil læse mere om konkrete modeller, kan du læse nogle af vores forskellige tests, hvor du blandt andet kan læse en boxmadrastest, en elevationssengstest og en kontinentalsengstest.

BoxmadrasserBedste boxmadras

En boxmadras er en rigtig god løsning til dig, der søger en klassisk og simpel løsning, når du skal have en ny seng. Det er en meget almindelig sengetype, og den har en meget simpel opbygning. En boxmadras består af en træramme, der normalt har et eller to lag af fjedre. For at undgå at madrassen kommer til at stå direkte på gulvet, vil du normaltvist få ben med i købet, der hurtigt kan monteres på sengen. Ved at montere disse ben kommer madrassen ikke til at stå direkte på gulvet, hvilket er med til at beskytte sengen og skabe en god højde. Det gør endvidere rengøringen under sengen en del nemmere, da man på denne måde kan støvsuge under sengen.

Billig seng

Hvis du er på udkig efter en billig seng, vil du opdage, at en boxmadras er en del billigere end en kontinentalseng og en elevationsseng. Boxmadrasser er billigere, da de kun består af en enkelt madras, hvor de andre består af flere madraslag og andre smarte funktioner, som vi vil komme ind på senere i denne guide. Selvom en boxmadras er billigere, er det stadig en seng af god kvalitet, og som du vil komme til at sove rigtig godt i. Selve madrassen i en boxmadras er ofte opbygget af et dobbeltfjedre-system og komfortzoner, og netop på dette punkt minder denne sengetype meget om en kontinentalseng. Der findes modeller med og uden komfortzoner og med forskellige typer af fjedre.

KontinentalsengeKontinentalsenge

Hvis du har lidt mere luft i budgettet til en ny seng og ønsker en sengetype med flere madraslag, vil en kontinentalseng være et rigtig godt bud. Det er en populær sengetype, der består af hele tre madrasser, der ligger ovenpå hinanden. En kontinentalseng består også en af træramme, hvor du kan montere ben på, så sengen ikke kommer til at stå direkte på gulvet. Denne træramme består som regel af et lag af fjedre eller et lag af skum. Næste og midterste lag på en kontinentalseng er en springmadras, der består af forskellige typer af fjedre. Denne springmadras er med til at sikre dig et meget højt komfortniveau, og det er især her, at denne sengetype adskiller sig fra de mere almindelige boxmadrasser. Øverste lag af en kontinentalseng er en topmadras, der er med til at fuldende sengen og sikre, at din krop får den helt rigtige støtte.

Seng med ekstra madraslag

Selvom om boxmadrasser og kontinentalsenge er to forskellige typer af senge, har de mange ligheder. En kontinentalseng har et ekstra madraslag og er en smule højere, hvilket gør det hurtigt og nemt at komme ud af sengen om morgenen. Herudover er der som regel fokuseret mere på designet i udviklingen af kontinentalsenge, og derfor vil de ofte være mere stilrene. Herudover adskiller de sig faktisk ikke så meget fra hinanden, og begge sengetyper er gode senge, der kan være med til at sikre dig en god søvnoplevelse.

ElevationssengeElevationssenge

Den sidste sengetype i denne guide er en elevationsseng. Denne type er blevet mere og mere populær blandt danskerne, og det er især på grund af dens smarte funktioner. Med en elevationsseng kan du nemlig både hæve og sænke både hovedenden og fodenden af sengen, og på denne måde kan du altid ændre sengens position, så den passer perfekt til dig, og dermed vil du få den mest optimale støtte. Det vil sige, at sengen både er rigtig god at sove i, men den er også rigtig god at sidde op i og eksempelvis læse en god bog eller se lidt fjernsyn inden sengetid. Til de fleste modeller får du en fjernbetjening med, så det er nemt og hurtigt at skifte mellem de mange mulige positioner.

Opbygning af elevationssengen

En elevationsseng er opbygget lidt anderledes end en kontinentalseng. Den består nemlig af en elevationsbund, og det er her, at motoren er monteret. Lige som med de andre sengetyper kan der her også monteres ben på i bunden. Udover selve motoren består bunden også af en lamelbund, der er udviklet til elevationsfunktionen. På denne lamelbund kan man placere en springmadras, der passer til en elevationsseng. Det øverste lag af sengen er en topmadras, der er med til at understøtte springmadrassens gode komfort. Elevationssenge er de dyreste sengetyper på markedet, og det er de på grund af deres mange smarte funktioner, og fordi den både består af en motor og elektronik, der er dyrere at producere.

Valg af fjedre – bonell, pocket eller multipocket?

Noget af det vigtigste ved en seng og sengens madrasser er fjedrene. Dette gælder, uanset om du helst vil have en boxmadras, en kontinentalseng eller en elevationsseng. Inde i de forskellige senges madrasser finder man fjedrene. Disse fjedre er altafgørende for sengens kvalitet og komfort, og disse ting er altafgørende for, om du kommer til at sove godt i sengen eller ej.

Derfor er det en god idé altid at undersøge, hvilke fjedre madrassen består af samt undersøge, hvilken type fjedre der passer bedst til dig og din krop. Som vi var inde på i de ovenstående afsnit, er senge opbygget af en eller flere madrasser, der indeholder fjedre. De tre mest almindelige og populære fjedretyper er bonell fjedre, pocket fjedre og mulitipocketfjedre. Det er muligt at finde senge med andre fjedre, men disse tre er klart de mest anvendte blandt forhandlerne.

Bonell fjedre

Af de tre typer af fjedre er bonell fjedre de mindst populære – dog stadig brugte hos nogle forhandlere. Denne type er den største rent størrelsesmæssigt i forhold til de andre typer. Det er en klassisk type af fjedre, der er kendte for at være en klassisk timeglas-fjeder, som har været anvendt i mange år. Det er nogle meget solide og robuste fjedre, hvor fjedrene arbejder sammen og ikke individuelt. For dig betyder det, at fjedrene vil skabe en jævn støtte fordelt over hele madrassen.

Pocket fjedre og mulitpocket fjedre

Disse to typer er opbygget på en anden måde end bonell fjedre. De er mindre og er også kendte under navnet posefjedre. Det er de, fordi de er blevet svejset sammen i mindre filtposer. Det betyder, at de fungerer individuelt og som udgangspunkt uafhængigt af hinanden. Netop dette er med til at sikre, at du får en rigtig god og differentieret støtte og komfort, da fjedrene går ind og støtter bedst lige netop der, hvor din krop har allermest brug for det. Det vil sige, at madrassen giver mest efter og støtter bedst der, hvor der bliver placeret mest vægt. Netop derfor er denne type af fjedre noget mere populære end bonell fjedre, da du vil få en bedre støtte og bedre komfort, fordi pocket fjedre og multipocket fjedre er i stand til at tilpasse sig efter din krop og dermed yde en bedre støtte.

For at finde ud af hvilken fjedretype der passer bedst til dig, er du nødt til at tage højde for forskellige aspekter. Især din kropsvægt er meget afgørende, men dine egne præferencer spiller også en stor rolle. Der findes nogle genereller retningslinjer for valg af fjedre, men det kan sagtens være, at du personligt hellere vil have en blødere eller hårdere seng end det anbefalede. Her handler det naturligvis om at vælge det, du mener, passer bedst til dig.

Sådan finder du den perfekte seng

Der er flere forskellige ting, der skal tages stilling til og overvejes, før du køber en ny seng. Derfor vil vi her forsøge at guide dig gennem nogle forskellige aspekter, der er en god idé at være opmærksom, når du skal finde den perfekte seng. Vi har valgt at dele afsnittet ind i boxmadrasser, kontinentalsenge og elevationssenge i et forsøg på at gøre det mere overskueligt, hvad du skal være opmærksom på ved de forskellige sengetyper.

Guide til boxmadrasserguide til boxmadras

Som vi lige har været inde på, er valget af fjedre meget afgørende, når du skal vælge din nye seng. Det er forskelligt, hvad vores forskellige forhandlere tilbyder. Bedre Nætter har eksempelvis valgt, at de kun vil tilbyde senge med pocket fjedre eller mulitpocket fjedre og ikke bonell fjedre, hvor Sengefabriksudsalg både tilbyder sengen med bonell fjedre, men også pocket- og multipocket fjedre. Fordi boxmadrasser er en så populær sengetype, er der også mange af vores forhandlere, der sælger dem på deres hjemmesider.

Hos de forskellige forhandlere kan du finde boxmadrasser i forskellige prisklasser, kvaliteter, størrelser og designs, og derfor er alle disse aspekter nogle, som er en god idé at tage stilling til, før du køber din nye seng. Som før nævnt vil pocket fjedre og multipocket fjedre være et bedre valg end bonell fjedre, da de førstnævnte giver en meget bedre støtte til din krop. Du kan også vælge mellem forskellige fastheder af madrasserne, og dette valg hænger tæt sammen med valget af fjedre og din kropsvægt.

Vægten spiller en rolle

Normalt bliver det anbefalet, at man vælger en madras med pocket fjedre, hvis du vejer under 75 kg. Her er det også en god idé at vælge medium fasthed. Hvis du vejer mellem 75 og 95 kg, bliver det også anbefalet, at du vælger en madras med pocket fjedre, men med fast fasthed. Hvis vægten på sengen overstiger 95 kg, bliver det anbefalet at vælge en madras med multipocket fjedre og fast fasthed. Her er det værd at bemærke, at der er tale om den samlede vægt, der skal ligge på sengen. Det vil sige, at hvis I ligger to i sengen, vil vægten som regel overstige de 95 kg, og det vil derfor være bedst at vælge en madras med multipocket fjedre og fast fasthed.

Når du skal vælge en boxmadras, bør du også købe en topmadras med til, da det er med til at sikre et højere komfortniveau, og dermed kan det sikre dig en bedre nattesøvn. Det er også en god idé at overveje, hvor mange komfortzoner madrassen har, da det også har stor betydning for komforten. Jo flere komfortzoner, jo bedre støtte kan madrassen give. Størrelsen på din boxmadras er selvfølgelig også nødvendig at overveje. Man kan få mange forskellige størrelser af boxmadrasser, og du kan læse mere om de forskellige boxmadrasstørrelser her.

Guide til kontinentalsengeBillige kontinentalsenge

Ved valget af en kontinentalseng er det faktisk mange af de sammen faktorer, der gør sig gældende som ved boxmadrasser. Fjedretypen er igen meget vigtig at holde høje med, og de samme retningslinjer for valg af enten pocket fjedre eller multipocket fjedre samt fasthed gør sig gældende. Det er også vigtigt at kigge på, hvor mange fjedre der er pr. kvadratmeter, da dette også er med til at sige noget om, hvilken type man skal vælge. Multipocket fjedre har et større antal fjedre pr. kvadratmeter, og det er netop derfor, at denne fjedretype er bedst, når der er en højere vægt på madrassen. De ekstra fjedre pr. kvadratmeter sikre en god støtte til hele kroppen.

Kontinentalseng med topmadras

Ligesom til boxmadrasser er det altid en god idé at få en topmadras med. Heldigvis følger sådan en oftest med i købet, når du køber en kontinentalseng. Du kan finde kontinentalsenge i mange forskellige designs og størrelser, og du kan læse mere om forskellige kontinentalsenge her.

Flere af vores forhandlere sælger kontinentalsenge, og blandt disse er Bedre Nætter, Sengefabriksudsalg, Unoliving, Sengetid, Boboonline og Coop. Hos disse forhandlere kan du finde mange forskellige modeller af kontinentalsenge, der varierer i pris og kvalitet. Mange af sengene af danskproducerede, og det er der mange, der ser som en fordel.

Guide til elevationssengeElevationssenge guide

Hvis du ønsker at købe en ny elevationsseng, skal du ligesom ved de andre to sengetyper være opmærksom på fjedretyper og fastheden, og de samme retningslinjer for at valg af fjedre og fasthed kan med fordel anvendes. Det er igen værd at bemærke, at disse kun er forslåede retningslinjer, og hvis du ønsker en hårdere eller blødere seng end det anbefalede, skal du naturligvis bare vælge den type, du mener, der passer bedst til dig og din krop.

Udover fjedre og fasthed skal du ved en elevationsseng også være meget opmærksom på selve motoren og elevationsfunktionen, da dette er afgørende for kvaliteten af elevationssengen. Mange af vores forhandlere sælger danskproducerede elevationssenge, så du kan være sikker på at få en seng af god kvalitet. God kvalitet er både afgørende for komforten og selve elevationsfunktionen, som netop er grunden til, at mange vælger at købe en elevationsseng.

Motor fra LINAK

Nogle af de bedste motorer er modeller fra LINAK, som er kendte for at fremstille motorer af meget høj kvalitet. Når du skal vælge fjedre og fasthed, afhænger det som før nævnt meget af din kropsvægt eller den samlede vægt, der skal ligge på madrassen, og så afhænger det også af dine personlige præferencer. Også til elevationssenge får man en topmadras med, og det er også vigtigt at være opmærksom på at få en god en af slagsen her. Du kan som regel vælge mellem en latex topmadras, en topmadras med memory skum eller en celcius topmadras.

Lige som med alle andre senge kommer kontinentalsenge også i flere forskellige størrelser, men den mest almindelige størrelse er det, der svarer til en dobbeltseng. Du kan læse mere om forskellige elevationssengemodeller i vores elevationssenge test.