Pas på med at stresse hvis du ikke kan sove

Pas på med at stresse

Indholdsfortegnelse

Kender du det, når du ikke kan sove, og det eneste, du kan tænke på, er, hvornår du falder i søvn, og om du ikke snart falder i søvn, så du kan nå at få nok timers søvn. Du kigger måske endda på klokken flere gange og går bare mere og mere i panik, som minutterne går.

Det er en rigtig dårlig idé at stresse over ikke at kunne sove, da det rent faktisk kan være med til at udskyde, at du falder i søvn endnu mere samtidig med, at det rent faktisk også kan påvirke din søvn i en negativ retning, mens du sover.

Lomonosov Moscow State University

Ifølge undersøgelser fra Lomonosov Moscow State University viser det sig nemlig, at denne form for tidspanik kan føre til en ustabil søvnoplevelse og dårlig søvnkvalitet, når du langt om længe er faldet i søvn. Dette er naturligvis ikke hensigtsmæssigt og derfor noget, der er en god idé at være opmærksom på, hvis du ikke kan sove.

Det betyder altså, at hvis du stresser over ikke at kunne falde i søvn, så har det ikke kun en negativ effekt, mens du er vågen, men det påvirker dig også negativt, mens du sover. Det kan blandt andet føre til afbrydelser i søvn, færre timers sammenlagt søvn og generelt dårligere søvnkvalitet.

Hvis det er noget, der ofte sker for dig, kan det også være, at man på længere sigt udvikler negative associationer i forhold til at skulle falde i søvn, dit soveværelse og sengetider generelt. Det kan være en meget frustrerende cyklus, som ikke er rar at være inde i.

Tænk positive tanker

Hvis du ligger i din seng og har ligget vågen i længere tid, så er der selvfølgelig ikke noget, du kan gøre for at nå det bestemte antal timer af søvn, du gerne vil opnå. Man kan selvsagt ikke skrue tiden tilbage, men der er nogle ting, man kan gøre for at undgå disse problemer eller irritationer i fremtiden. Det bedste, du kan gøre, er, at du forsøger at erstatte de negative tanker omkring, at du ikke kan falde i søvn med positive tanker.

Det kan selvfølgelig være lettere sagt end gjort, men det vil være en god idé at forsøge ikke at tænke på konsekvenserne af, at du ikke kan falde i søvn, men i stedet nyde, at du kan ligge under din dejlige og varme dyne og bare slappe af.

Ikke så slemt når det kommer til stykket

Du skal altså forsøge ikke at tænke på, at den manglende søvn kan komme til at ødelægge din arbejdsdag i morgen, for du har jo før overlevet dage, hvor du måske ikke har fået nok søvn, og det har måske ikke være så slemt, når det kom til stykket.

En anden ting, som er en god idé at lade være med at gøre, er at tjekke klokken hele tiden. Dette kan stresse dig mere, og på den måde bliver det sværere at tænke de positive tanker, der kan hjælpe dig med at falde i søvn.