Latex vs. Memoryskum: Skal du vælge en topmadras i latex eller memoryskum?

Indholdsfortegnelse

Når du skal ud at investere i en ny topmadras – hvad enten den skal være i latex eller memoryskum – er det altid vigtigt først at finde ud af, hvilken slags topmadras der passer til dig og dine behov.

I dette blogindlæg undersøger vi forskellen mellem henholdsvis topmadrasser i latex og memoryskum, og hvilken én du med fordel kan vælge. Hvad end du ender med at vælge en topmadras i latex eller i memoryskum, så er en topmadras vigtig for dig, hvis du ønsker en god og behagelig søvn.

En seng uden topmadras kan føles hård og ubehagelig med tydelige fjedre, der generer kroppen i løbet af natten. Det er under alle omstændigheder en god ide at investere i en god topmadras, der både forbedrer sengens komfort og dens levetid. En seng har nemlig oftest en levetid på 10-15 år, men med en god topmadras kan du forlænge levetiden med helt op til 3-8 år.

Derudover beskytter den din seng fra snavs og væske, så du lettere kan holde din seng ren og pæn.

I denne artikel undersøger vi både fordele og ulemper ved topmadrasser i memoryskum og i latex, og vi guider dig til at finde den topmadras, der opfylder alle dine behov, så du kan investere i en god nattesøvn hver nat.

Prestige topmadras

Memoryskum – til dig, der ønsker støtte og blødhed

En topmadras fremstillet i memoryskum er til dig, der ønsker ekstra støtte i løbet af natten. Har du problemer med ryggen, eller oplever du rygsmerter, når du står op om morgenen, eller lider du af generelle smerter i leddene, så er en god topmadras i memoryskum perfekt til dig.

Skummet former sig nemlig efter din krop, hvilket betyder, at din rygsøjle forbliver lige i løbet af natten, og at din kropsvægt bliver ligeligt fordelt over hele madrassen.

På den måde undgår du, at størstedelen af din kropsvægt for eksempel er centreret på din rygsøjle eller dine hofter. Med en topmadras i memoryskum vil du opleve langt færre smerter både i løbet af natten, og når du vågner næste dag.

Frygter du, at din krop vil efterlade aftryk i memoryskummet, kan du godt tro om igen. For en topmadras fremstillet i memoryskum genfinder altid sin naturlige form, hver gang du rejser dig fra sengen. På den måde er du sikret en topmadras, der næsten føles som ny, hver gang du skal sove.

Emma Essential er et bud på en topmadras med memory-skum. Den får gode anmeldelser og virker til at være et godt bud på en topmadras med memoryskum til en ganske fornuftig pris.

→ Set hos Emma.dk

Fordele og ulemper ved en topmadras i memoryskum

Er du imidlertid en af dem, der sveder meget om natten, er en topmadras i memoryskum ikke det ideelle for dig. En af de eneste ulemper ved memoryskum er nemlig, at den holder på din kropsvarme, og sveder du meget, kan det hurtigt blive til varme, lange nætter, og så er en topmadras i latex et bedre valg for dig.

En anden ulempe ved en memoryskum-topmadras er, at memoryskum kan afgive en kemisk lugt. Dette skyldes, at memoryskum ikke er fremstillet i et naturligt materiale, men derimod i et kunstigt.

Derfor anbefaler vi, at du lader topmadrassen ”hvile” i gerne 12 timer, inden du benytter dig af den. Derudover er en topmadras i memoryskum oftest noget billigere end en topmadras i latex.

Hold øje med densitet og vægt

Når du køber en topmadras i hvilket som helst materiale, er det vigtigt at kigge efter densiteten og fastheden.

Densiteten beskriver fastheden i en topmadras, og vælger du en topmadras i memoryskum, er fastheden oftest medium. Fastheden i en topmadras af memoryskum afhænger i øvrigt af varmen.

Jo koldere memoryskum er, desto hårdere vil den føles, hvorimod lunt memoryskum vil føles blødere. Dette betyder, at topmadrassen langsomt vil blive blødere, når den kommer i kontakt med varmen fra din krop – på den måde føles madrassen meget naturlig og formende omkring din krop.

Når du leder efter en kvalitetsmadras, skal du også kigge efter topmadrassens vægt per kubikmeter (kg/m3). Jo mere topmadrassen vejer, desto bedre kvalitet er den i.

Normalvægten for en topmadras i memoryskum ligger mellem 35-50 kg/m3, og en god tommelfingerregel er at vælge en topmadras, der ligger i den høje ende af denne skala.

Derudover er det vigtigt at kigge på, hvor tyk en kerne din topmadras har. Kernen for topmadrasser i memoryskum ligger som regel på 40-80 mm, og vi kan varmt anbefale en topmadras, der ligger i den høje ende.

Et godt bud på en lækker topmadras i memoryskum til en meget budgetvenlig pris er Visco AIR Memory Skum fra Sengefabrikken.dk. Topmadrassen har en samlet højde på hele 9 cm og en skumkerne med densitet på 55 kg/m3. Med denne topmadras er du sikret en god nattesøvn i mange år uden at skulle betale en helt formue.

→ Set hos Sengefabrikken.dk

Visco AIR - Memory Skum

Latex – til dig, der vil undgå kemi og varme nætter

Med en latexmadras undgår du også de ellers hårde kemikalier, der kan være i en topmadras i memoryskum.

En latex-topmadras er nemlig fremstillet af væsken fra gummitræet Hevea brasiliensis og er altså helt naturlig. Dog er naturlig latex et meget dyrt materiale, og det er nok den eneste ulempe ved sådan en topmadras – du skal forvente at investere en del penge, men til gengæld er du sikret god nattesøvn i mange år, da en latex topmadras er utrolig holdbar.

Derudover er latex, der er fremstillet på denne måde, et meget åndbart materiale og derfor godt til dig, der sveder meget om natten – eller bare nyder lidt køligere sengetemperaturer.

En topmadras fremstillet i latex har nemlig en høj luftcirkulation, og det betyder, at den ikke holder på varmen fra din krop.

Kig efter en madras med en tyk kerne

Når du skal vælge en topmadras i latex, er det igen vigtigt at kigge på både densitet og tykkelsen af topmadrassens kerne.

Leder du efter en fast topmadras, kan du med fordel vælge en topmadras i latex, da de ofte har en højere densitet end memoryskum-topmadrasser, og dermed er de også lidt hårdere.

Du kan dog stadig forvente en god støtte med en latex-topmadras, samtidigt med at du får en madras, der ”skubber igen”.

Derudover skal du kigge på kernens tykkelse. Tykkelsen på en latex-topmadras ligger som regel på 50-60 mm, og vi anbefaler, at du vælger den model, der har den tykkeste kerne, da den vil støtte din krop mest.

Et bud på en god topmadras i latex kunne være Prestige topmadrassen fra bedrenætter.dk. Den har en 60 mm tyk kerne og en densitet på hele 77 kg/m3. Derudover ligger den i en fair prisklasse. Denne topmadras er en god madras til dig, der leder en budgetvenlig pris – dog uden at gå på kompromis med kvaliteten.

→ Set hos Bedrenaetter.dk

latex topmadras

Forfatter

Picture of Troels Kammer
Troels Kammer
Hvis du har nogen spørgsmål, eller hvis du søger hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at kontakte os på: info@sov-bedre.dk – Vi står altid klar til at assistere dig.