Hvornår er det bedste tidspunkt at gå i seng og stå op?

Hvornår er bedst tidspunkt

Indholdsfortegnelse

Der er faktisk helt bestemte sengetider for alle, også selvom man står op på forskellige tidspunkter. Det vigtige er blot, at du sørger for at gå i seng på et tidspunkt, der matcher din søvncyklus og det tidspunkt, du skal stå op på. Så hvis du gerne vil være frisk og veludhvilet hver morgen, så kræver det, at du falder i søvn på bestemte tidspunkter, der passer med, at du vågner på bestemte tidspunkter om morgenen.

Mange går rundt og tror, at hvis man skal tidligt op, så gælder det bare om at komme så tidligt i seng som muligt, så man kan få så meget søvn som muligt. Dette er dog ikke helt tilfældet, da det faktisk er meget mere kompliceret, end man måske lige går rundt og tror. Det er det i hvert fald, hvis man tror på udregninger, som er blevet lavet med en søvnlommeregner. Med sådanne udregninger burde du nemt og enkelt kunne finde ud af, hvornår du burde gå i seng ved at indtaste, hvornår du har tænkt dig at stå op.

Søvnlommeregneren

Denne søvnlommeregner, som den kaldes, kan udregne meget præcise tidspunkter for, hvornår du skal gå i seng ved at tælle søvnstadier. Man kan sige, at en søvncyklus som regel varer i cirka 90 og 110 minutter, og normalt vil man komme igennem fire-seks søvncyklusser i løbet af en nat. Disse forskellige stadier er af stor betydning i forhold til, hvordan du har det, når du vågner om morgenen. Hvis du vågner midt i en cyklus, så er der højere risiko for, at du er irriteret og træt, når du vågner. Hvis du derimod vågner mellem to stadier, vil det være bedre for dig. Det gælder også, selvom du måske rent faktisk har sovet i længere tid i første tilfælde.

Lad os tage et konkret eksempel for at gøre det lidt mere overskueligt. Hvis du eksempelvis skal op klokken syv en morgen, så er udregningen den, at du kan vælge at gå i seng enten klokken 21.46, klokken 23.46, klokken 00.46 eller klokken 02.16, hvis du gerne vil vågne så frisk og udhvilet som muligt. I denne udregning er der indberegnet 14 minutter, som det i gennemsnit tager de fleste om at falde i søvn.

Hvis du først skal op klokken otte, så giver søvnlommeregneren dig et lidt andet regnestykke. Her vil det være mest optimalt for dig at gå i seng klokken 22.46, klokken 00.16, klokken 01.46 eller først klokken 03.16. Ved at gå i seng på et af disse tidspunkter skulle du angiveligt undgå at vågne midt i en søvncyklus.