Når de mørkere dage begynder at blive flere og flere, er det vigtigt at regulere sin døgnrytme, for at kroppen kan fungere bedst muligt, og du kan få den bedste nattesøvn. Når efteråret kommer, bliver dagene mørkere og mørkere, og det bliver koldere og koldere. Dette skift har for rigtig mange i højere eller mindre grad en negativ effekt på blandt andet humøret, men også vores generelle træthed kan blive negativt påvirket.
For nogle kan dette skift fremkalde så negative reaktioner, at de rent faktisk lider af en vinterdepression. Faktisk er det fem procent af danskerne, der lider af vinterdepression, og det er især mørket, der er med til at fremkalde en sådan depression. Så mørket er faktisk et utroligt vigtigt aspekt at tage højde for, da det også kan påvirke vores søvnbehov og træthed.
Døgnrytme
Både lys og mørke er med til at styre vores døgnrytme markant, og man kan generelt sige, at jo mørkere det er, desto mere søvn vil din krop have brug for. Derfor kan man sige, at det er en rigtig god idé at få så meget lys som muligt, også i den mørke tid, for på den måde at forsøge at tilpasse kroppens indre døgnrytme. Det allerbedste ville faktisk være, hvis vi bare kunne sove længe hver dag i løbet af efteråret og vinteren. Det er der sikkert rigtig mange, der synes, ville være en rigtig god idé, men de fleste har jo et arbejde, et studie eller andet der skal passes i løbet af dagen, så det ikke er muligt at sove længe i hverdagen.
- Læs også vores guide til valg af ny dobbeltseng
Derfor er det meget svært at følge dette råd, men det er dog alligevel en god idé at være opmærksom på, at kroppen ofte har brug for en til to timers ekstra søvn i den mørke periode. Så i stedet for at sove længere om morgenen, kan det være en god idé at gå tidligere i seng, hvis det er en mulighed for dig.
Lys er en god idé
Hvis det på ingen måde er muligt for dig hverken at gå tidligere i seng eller sove lidt længere i efteråret og om vinteren, så er det i stedet en virkelig god idé at få så meget lys i løbet af dagen som overhovedet muligt. Lys kan nemlig som før nævnt være med til at regulere kroppens indre døgnrytme. Ens døgnrytme er altafgørende for, hvordan man har det. Den er nemlig både med til at styre hormonudskillelsen og kropstemperaturen med mere.
Det er eksempelvis påvist, at vi her i Danmark og andre nordlige lande ikke frigiver lige så meget humørhormon, serotonin, om vinteren, og netop derfor er det vigtigt at forsøge at få så meget lys som muligt i løbet af de mørke årstider. Lys kan altså både påvirke dit humør og din døgnrytme i en positiv retning, og disse aspekter kan overordnet set være med til at forbedre din energi i løbet af dagen.
Lysterapi for de hårdt ramte
Hvis du virkelig kan mærke, hvor meget din krop og dit humør lider i de mørke årstider, hvis du eksempelvis er ekstra træt og trist, så er der en mulig løsning, eller i hvert fald noget, som kan hjælpe dig på vej i en mere positiv retning. Det er lysterapi. Som før nævnt er det en god idé at få så meget lys som overhovedet muligt, men det kan også være et svært råd at følge, da mange er på arbejde i løbet af dagen, og det er måske allerede mørkt, når man kommer hjem igen.
Hvis dette er tilfældet, og du føler dig meget negativt påvirket af mørket, så kan det være en god idé at prøve lysterapi. Især om morgenen skulle det have en gavnlig effekt, der blandt andet kan være med til at forbedre humøret.