Pris
Pris - slider
Pris - inputs
Størrelse
Størrelse
Vis alle
Lagerstatus
Lagerstatus
Farve
Farve
Vis alle
Forhandler
Forhandler
Vis alle
35 produkter
Indlæser flere produkter

Indholdsfortegnelse

Kugledyner er dyner, hvor det normale fyld er taget ud og erstattet med kugler i stedet. Kugledyner har en tungere vægt end for eksempel en normal dundyne eller fiberdyne. Den har en beroligende effekt, da den øger ens kropsbevidsthed med sin tungere vægt.

Find den rette kugledyne, som giver dig en rolig nat

Hos os finder du råd og vejledning til de bedste produkter, der kan hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn. For os skal en dyne være med til at skabe tryghed og varme, men kan alle dyner klare den opgave, hvis dit barn eksempelvis har en diagnose som ADHD.

Find en kugledyne, så du kan sove mere roligt om natten

Flere anskaffer kugledyner til babyer, ældre med demens eller børn med forskellige diagnoser, da en kugledyne giver en anden bevidsthed og omslutter kroppen på en anden måde end en dun- eller fiberdyne. Når du har fundet den kugledyne, der er bedst til dine behov, vil du langt om længe opnå følelsen af, at det er svært at forlade din dyne. Denne gang er det ikke på grund af trætheden, men fordi din kugledyne giver dig den tryghed, som du har manglet.

Hvad er en kugledyne?

Vi har kort beskrevet, hvad kugledyner gør, og hvem kugledyner bedst egner sig til. Men hvad er en kugledyne – hvad består den af? En kugledyne består af kugler, enten store eller små, som har en bestemt vægt. Vægten afhænger af, hvor tung den skal være for at passe til din egen vægt. Det er oftest lavet sådan, at du selv kan fylde mere fyld i og selv kan administrere, hvor meget fyld der skal være foroven og forneden af dynen. Det kan være, at du har mest behov for, at der er noget, som vægter ned mod dig fra livet og op, fra fødderne og op til livet, eller at der skal være ligevægt i hele dynen. Med de fleste dyner kan du tilpasse dynen, så den passer perfekt til dig og dine behov.

En kugledynes pris

Kugledyners pris afhænger meget af, hvor meget vægt du har behov for og eventuelt længden af dynen. Der findes mange forskellige typer af kugledyner, så prisen kan også afhænge af fyldet. Dem, som vi vil anbefale, er lavet af CE-mærket plastik og hypoallergene glaskugler. Men kuglerne til dynen bliver også lavet i mange andre materialer samt størrelser. Du kan både finde kugledyner, hvis kugler er helt små, mens andres kugler er på størrelse med en tennisbold. Derudover spiller det ydre materiale også en rolle for prisen. Kugledynerne er lavet i god kvalitet, hvorfor prisen også kan være efter det. Eksperter fraråder, at man selv laver dynerne, da du ikke vil opnå samme resultat som dem, der er fabrikerede.

Lider dit barn af autisme, ADHD eller en anden diagnose?

Kugledynen er syet af mennesker, som lider af autisme, hvorfor vi kan sige med sikkerhed, at den er udarbejdet af specialister inden for området. Når du skal finde den helt rigtige kugledyne til dit barn, er det vigtigt at tage højde for kropsvægten. Vi anbefaler, at du køber en kugledyne, der svarer til cirka 10-15 % af kropsvægten. I den alder tager børn hurtigt på og vokser, hvorfor du måske tænker, at det bliver en dyr fornøjelse, når den skal udskiftes. Men på Gloria Mundi Care kan du finde en kugledyne, hvor du hele tiden kan tilpasse kugledynens vægt til dit barns vægt. Kugledynen består nemlig af flere sektioner, som kan lynes af, hvor der kan tilsættes en sektion med flere kugler og dermed højere vægt. Dette er også godt, hvis en af kuglerne skulle gå i stykker.

Denne kugledyne består af små CE-mærkede plastikkugler, som er syet ind i et tykt bomuldstæppe. Den er beregnet til at blive vasket i en vaskemaskine, så du altid kan vaske den. Hvis du vil bruge den som en erstatning for en almindelig dyne, vil vi anbefale, at du lægger noget sengelinned henover. Derudover kan det altid bruges som et tæppe over den normale dyne. Denne kugledyne kan både fås i 150 cm, hvis det er til børn, og 200 cm til voksne. Vi har valgt at anbefale denne dyne, idet den fås i forskellige længder, derudover kan du tilkøbe ekstra længde, hvis en dyne på 200 cm er for kort, eller du har købt en juniordyne på 150 cm. Du kan tilkøbe en ekstra længde på 50 cm, så dynen kan blive ved med at blive brugt af dit barn, i takt med at barnet vokser. Det er en kugledyne, som giver dig fleksible muligheder, hvilket vi ser som et stort plus.

Kugledynen bliver lavet i en vægt fra 3,3 kg og op til 20 kg. Gloria Mundi Care anbefaler, at nogen kan have brug for at have en tungere dyne end en dyne, der svarer til 10% af ens kropsvægt. Det er derfor, at de laver dyner med en vægt på op til 20 kg. Kugledynen bliver også lavet til mindre børn, der har en kropsvægt mellem 22-33 kg. Mindre børn kan have gavn af at sove med en kugledyne, så de bliver omsluttet af tryghed i sådan en grad, at de kan slappe af, når de skal sove.

En kugledyne kan hjælpe dig mod angst

En Zenkuru kugledyne er lavet på anden vis end ovenstående kugledyne, da den ikke består af plastikkugler, men af små, hypoallergene glaskugler i stedet. Der er stor forskel på, hvordan kugledynen føles, i forhold til hvilket fyld der er kommet i. Coolstuff skriver på deres hjemmeside, at en Zenkuru-kugledyne vil føles som om, at du får et kram under hele søvnen. Det er vigtigt at du er opmærksom på fyldet, når du er på udkig efter en dyne enten til dig selv eller dit barn. Vi har tidligere skrevet, at kugledyner er velegnede til personer med ADHD, autister eller demens, men den kan også bruges af personer, der lider af angst.

Hvis du lider af angst, vil vi anbefale en kugledyne. Den måde, hvorpå kugledynen trykker sig ned over din krop, giver dig fuldstændig tryghed og ro i kroppen. Kugledyner går ind og arbejder med sanserne. De arbejder med musklerne, nerverne og berøringssansen, da de små kugler trykker forskellige steder på kroppen i løbet af natten. Det virker nærmest terapeutisk, og du vil kunne mærke forskel, når du vågner veludhvilet efter en nat med en kugledyne. Trygheden kommer af, at du omsluttes. Der er noget, som holder fast på dig, hvorfor det er en god hjælp mod din angst. En Zenkuru-kugledyne anbefales på grund af dens kvalitet sammenlignet med dens gode pris.

Det er en af de billigste – og stadig toplistede – kugledyner på markedet. I og med den er billigere, har den ikke den fleksibelhed, som eksempelvis den dyne fra Gloria Mundi Care har. Zenkuru-kugledynen bliver lavet i størrelsen 150×200 cm og i fire forskellige vægtklasser: fem, syv, ni og 11 kg. De laver den perfekte juniordyne på fem kg, som er svarende til et barn på godt 30-50 kg. Kugledynen med glaskugler er derfor ikke lavet til mindre børn. Kuglerne er syet ind i et miljøcertificeret bomuldstæppe. Bomuld er et naturstof, hvorfor du nemmere vil kunne ånde i sådan en kugledyne.

Kugledynerne giver dig en roligere nat

Begge kugledyner giver dig roligere nætter, da de hele tiden holder dine sanser stimuleret. Når kugledynen er så tung, bevæger du dig heller ikke lige så meget, som du ville gøre med en let dyne. Under en let dyne har du nemt ved at vende og dreje dig hele natten, men med en kugledyne er der noget, der holder dig nede – og det er bestemt ikke på en ubehagelig måde. Med kugledynens vægt kan du få en stille nat, uden at vågne op og føle, at du har løbet et maraton i løbet af natten. Den omslutter din krop på en sådan måde, at din krop føler tryghed, hvorfor du vil mærke, at du har nemmere ved at sove. På Coolstuffs hjemmeside har Zenkuru-kugledynen fået fem ud af fem stjerner i brugeranmeldelserne. Så selvom der ikke er forsket særlig meget i, hvorfor kugledynen virker, så lader det til, at forbrugerne enstemmigt mener, at den giver dem eller deres barn ro om natten.

Protac-kugledyne til din baby

De andre anbefalede kugledyner bliver ikke lavet i en babys størrelse, men Protac har lavet en kugledyne i den størrelse. Det er nemlig ikke kun børn og vokse, som kan have glæde af en kugledyne. Babyer kan have behov for at få hjælp til at finde ro, hvilket kan ske igennem en kugledyne. En Protac-kugledyne til babyer bliver lavet i to forskellige størrelser. Til for tidligt fødte og nyfødte spædbørn anbefales det, at man vælger den på 0,5 kg. Samme dyne bliver også lavet med 1,5 kg, når babyen er blevet lidt større.

En kugledyne til baby kan være med til at skabe tryghed for babyen, da babyen har været vant til at være inde i livmoderen. Kugledynen er lidt tungere end en normal dyne, hvorfor den kan være med til at danne samme følelse for babyen, som var den stadig inde i maven. Protac blev kåret til eliteleverandør i 2019, så du er sikker på en god oplevelse, hvis du køber din kugledyne til babyer her.

Demenspakken: Personer med demens kan have gavn af en kugledyne

→ Hjælpemidler til Demens – Lille Pakke

Det er aldrig sjovt at se en af sine nærmeste blive ramt af demens, hvorfor vi vil anbefale Gloria Mundi Cares demenspakke. Den kan være med til at hjælpe den demensramte, således at han eller hun kan føle sig tryg i de uvante situationer. Der er blevet lavet en stor og en lille pakke til demensramte, og i den lille pakke medfølger der en kugledyne på 7 kg. Det er en sansestimulerende dyne, som går ind og påvirker sansningen på sådan en måde, at man får en følelse af ro og kropsbevidsthed.

Udover kugledynen får man også en skulderpude. Den er ikke fyldt med kugler, men den har en vægt på: 1,5 kg, 2,0 kg, eller 2,5 kg. Gloria Mundi Care sammenligner puden med, at der er en, der lægger sin hånd på ens skuldre. Skulderpuden med tyngde har samme funktion som kugledynen. Den skal give den demensramte kropsbevidsthed samt sørge for, at man får en fornemmelse af ro. Det sidste hjælpemiddel i den lille pakke er, at man får et digitalur og -kalender. Det er en skærm, som laver påmindelser om, at man skal huske sin medicin, drikke et glas vand mm.

Kugledynen kan bruges som et alternativ

Du kan sagtens sove med kugledynen altid, og efter du har prøvet at sove så godt med en kugledyne, vil du måske aldrig sove uden den igen. En kugledyne kan have mange flere funktioner end bare at være en dyne. Den kan også bruges til sofaen, hvis du eller dit barn skal sidde og se en film, men ikke kan finde ro. Den kan altså bruges som et alternativ til et tæppe og kan give dig den tryghedsfølelse, som du får, når du sover med kugledynen. En kugledyne har også navnet sansningstæppe, hvorfor det ikke er mærkeligt at bruge den i andre sammenhænge end i sengen.

Vi anbefaler, at du altid har en normal dun- eller fiberdyne også. Det kan være, at der kun er behov for kugledynen i perioder, eller at du kun vil benytte kugledynen som afslapningstæppe. Afhængigt af kugledynens tykkelse og fór bruger mange den normale dyne med en kugledyne ovenpå. Det kan derfor være en god idé at anskaffe sig en god dyne, som kan holde dig varm henover vinteren. De fleste kugledyner er ikke foret med andet end kugler lagt ind i et vattæppe, så hvis du fryser meget i løbet af natten, vil vi klart anbefale en ekstra dyne. Med den ekstra dyne mister du desværre den lydløse effekt, som kugledyner er kendt for, hvilket du selvfølgelig skal have med i dine overvejelser.

Derudover er dynen tung, så hvis du eller dit barn skal sove andre steder, kan det være svært at have en kugledyne med. Men man kan blive så afhængig af kugledynen, at det er svært ikke at tage den med. Den giver dig en tryghedsfornemmelse og ro, som du måske har svært ved at få med en normal dyne. Det er dig, der bestemmer, hvilken funktion din kugledyne skal have for dig eller dit barn.

Forfatter

Picture of Troels Kammer
Troels Kammer
Hvis du har nogen spørgsmål, eller hvis du søger hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at kontakte os på: info@sov-bedre.dk – Vi står altid klar til at assistere dig.